ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιτέλους αντίδραση, «άδεια» από πάνω η αγορά

09:20 - 16 Φεβ 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιτέλους αντίδραση, «άδεια» από πάνω η αγορά
Την καλύτερη – από πλευράς ποσοστιαίας ανόδου δεικτών και μετοχών – συνεδρίαση του 2018 πραγματοποίησε χθες το Χ.Α., ξεκολλώντας από την επικίνδυνη ζώνη των 815-820 μονάδων και πλέον «βλέπει» τις 850 μονάδες ξανά.

Με τις διεθνείς αγορές να έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους, τη Wall Street να κλείνει για 5η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά και τον Dow Jones ξανά πάνω από τις 25.000 μονάδες, το Χ.Α. ξεμπλόκαρε από την εσωστρέφεια.

Η αντίδραση προήλθε πρωτίστως από την παύση των πωλήσεων και όχι από τον καταιγισμό αγορών, κάτι που μαρτυράται και από το «φτωχό» γενικά τζίρο που έφτασε μόλις στα 53,09 εκατ. ευρώ.

Έτσι, υπήρξε μερική τακτοποίηση σε τεχνικό επίπεδο δεικτών και μετοχών, μαζεύτηκαν μερικώς οι πρόσφατες ακρότητες, ενώ πλέον η αγορά είναι «κούφια» και… άδεια από πάνω, οπότε υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της τεχνικής εικόνας.

Ρόλο στη βελτίωση της ψυχολογίας έπαιξε η μερική αποφόρτιση στην αγορά ομολόγων, κάτι που σε συνδυασμό με την καλή εικόνα των διεθνών δεικτών έφερε την αντίδραση. Η αγορά, ασχέτως με τη μικροαντίδραση της Τετάρτης, ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ είχαν προηγηθεί και υπερβολές, εξού και χθες η άνοδος κάποιων μετοχών είχε χαρακτήρα ξεσπάσματος.

Από εκεί και πέρα, καθ’ ότι μεσολαβεί 3ήμερο, μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές, δεδομένου ότι σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις – δια παν ενδεχόμενο – αρκετοί προτιμούν να παίζουν… άμυνα και να κλειδώνουν τα σίγουρα, τη ρευστότητα. Πάντως, πέραν αυτού, η αγορά έχει περιθώρια συνέχισης της αντίδρασης, είτε σήμερα, είτε την άλλη εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.