ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Με τέτοιο τζίρο, momentum δεν μπορεί να δημιουργηθεί

09:10 - 15 Μαρ 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Με τέτοιο τζίρο, momentum δεν μπορεί να δημιουργηθεί
Εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος διακύμανσης 30-35 μονάδων, ήτοι μεταξύ των 800 και 835 μονάδων είναι εσχάτως η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει επ’ ουδενί από αυτή τη ζώνη.

Όσο δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στην αγορά, τόσο θα ανακυκλώνονται τα ίδια, οπότε κανένα momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί. Μοιραία, η αγορά συσσωρεύει και κάνει στάση αναμονής σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, περιμένοντας νέους καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν λίγο το σκηνικό.

Την Τρίτη ο «καθαρός» τζίρος (χωρίς τα πακέτα) ήταν μόλις στα 46,61 εκατ. ευρώ, άρα χαμηλότερα και από τους μέσους τζίρους όλων των τελευταίων εβδομάδων, ενώ χθες Τετάρτη υπήρξε νέα υποχώρηση συναλλαγών που κατήλθαν στα 41,84 εκατ. ευρώ (με τα 2 εκατ. σε πακέτα), παραπέμποντας σε μήνες απαξίωσης, όπως ο Οκτώβριος και ο Αύγουστος του 2017!

Παράλληλα, ο όγκος κατήλθε μόλις στα 25,54 εκατ. τεμάχια και ήταν ο 3ος μικρότερος του 2018 και από τους μικρότερους όλων των τελευταίων μηνών, ενώ το 1/3 εξ αυτού, ήτοι 8,32 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στην Εθνική!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η αγορά έχει καταστεί ακόμη πιο ρηχή συγκριτικά με τα πρόσφατα επίπεδα, με ό,τι συνεπάγεται από για την αδυναμία να βρει ουσιαστικό momentum, αλλά και να απορροφά κραδασμούς, όταν παρουσιάζεται ανάγκη.

Η αγορά δείχνει να κρατά την ευρύτερη ζώνη των 820 – 830 μονάδων και ασφαλώς το ζητούμενο είναι να μην… κρεμάσει εκ νέου προς τη ζώνη των 810-800 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις για άμεση κίνηση κατοχύρωσης των 840 – 850 μονάδων δεν φαίνεται να υπάρχουν, όσο όγκοι και τζίροι μένουν σ' αυτά τα επίπεδα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ημερών είναι ότι τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται δεν προβαίνουν σε μακροχρόνιας στόχευσης πρωτοβουλίες, αλλά σε βραχυχρόνιο «παίξιμο» ολίγων ημερών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.