ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο, αλλά με διαλυμένη ψυχολογία

08:53 - 23 Μαρ 2018 | Αναλύσεις
Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο, αλλά με διαλυμένη ψυχολογία
Ένας αρνητικός συνδυασμός συγκυριών έχει οδηγήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε οκτώ διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να γίνει δύο και πλέον χρόνια στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οκτώ συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο είχε να κάνει από το Φεβρουάριο του 2016, ήτοι 25 μήνες πίσω. Ήταν τότε που η αγορά κατήλθε έως το χαμηλό των 420,11 μονάδων, επίπεδα που αποτελούν έως τώρα αρνητικό ρεκόρ 28 ετών!

Πλέον, το Χρηματιστήριο ασφαλώς βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, όμως με τόσο… διαλυμένη ψυχολογία και με τις διεθνείς αγορές να κλυδωνίζονται συθέμελα, είναι λογικό να δυσκολεύεται να βγάλει (ουσιαστική) αντίδραση.

Ξέχωρα από το διεθνές κλίμα που ειδικά χθες ήταν αρνητικός καταλύτης, ένας συνδυασμός δυσμενών παραγόντων λειτουργεί αρνητικά σ' όλη την αγορά, η οποία έχει παραδοθεί στα σενάρια και στις διαρροές, τόσο για την κυβέρνηση και την οικονομία όσο και για την κατάσταση των τραπεζών.

Κυριότερη ανησυχία είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, όταν λήξει το τρέχον μνημόνιο, ενώ έντονο είναι το παρασκήνιο αναφορικά με την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και την πορεία «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων τους.

Ασχέτως με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι, ολοένα και περισσότερο η ευρύτερη χρηματοπιστωτική κοινότητα -σε Ελλάδα και Ευρώπη- διαβλέπει... γύμνια από πλευράς εγγυήσεων για το πώς μπορεί να πορευτεί η χώρα χωρίς δίχτυ προστασίας.

Ειδικά όπως διαμορφώνεται τώρα η διεθνείς συγκυρία στις αγορές…

Και όλα αυτά, σε μια οικονομία κατεστραμμένη που παλεύει με νύχια και με δόντια να «γυρίσει», ένα τραπεζικό σύστημα αιχμάλωτο των επιπτώσεων της κρίσης και των κόκκινων δανείων και μια κυβέρνηση που -μετά το συλλαλητήριο- έχασε εντελώς τον προσανατολισμό της.

Αν σ' όλα αυτά προστεθούν και τα γεωπολιτικά που έχουν ενσκήψει τελευταία και λειτουργούν ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και επηρεάζουν καταλυτικά το επενδυτικό προφίλ της χώρας, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες είναι αφιλόξενες.

Το χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθρεφτίζει όλο αυτό το σκηνικό και να λειτουργεί προεξοφλητικά για το επόμενο διάστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.