ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί αδυνατεί να βρει momentum σοβαρής αντίδρασης το Χρηματιστήριο

08:00 - 28 Μαρ 2018 | Αναλύσεις
Γιατί αδυνατεί να βρει momentum σοβαρής αντίδρασης το Χρηματιστήριο
Συνεχίζει να παρουσιάζει εγγενείς και δομικές αδυναμίες το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά το 9ήμερο πτωτικό σερί που είχε να γίνει σχεδόν τέσσερα χρόνια, η αντίδραση που έχει κάνει το διήμερο είναι εξαιρετικά χλιαρή, σχεδόν αμελητέα.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα η αντίδραση του Γενικού Δείκτη ήταν μόλις +0,55%, ενώ χθες, μόλις +0,57% με κλείσιμο μάλιστα στο χαμηλό ημέρας! Και όλα αυτά, σε μια ημέρα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν άνω του 1,50%!

Η αγορά, σε μια ημέρα γενικευμένης αντίδρασης έδειξε ξανά τις γνωστές αρρυθμίες, την έλλειψη βάθους αλλά και την απουσία καλής ψυχολογίας. Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που δε λείπουν οι καλές ειδήσεις, όπως οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες, αλλά και η έγκριση από το ESM της εκταμίευσης της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ.

Και βεβαίως, σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, το... ξεμπλοκάρισμα μιας δόσης, ακόμη και μικρότερου βεληνεκούς, έφτανε για να ωθήσει σε άνοδο το Χρηματιστήριο. Ο προβληματισμός για τις τράπεζες παραμένει, όπως και το αν θα χρειαστούν και πότε νέα κεφάλαια και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η αγορά αδυνατεί να βρει οποιοδήποτε συμπαγές και ανθεκτικό momentum.

Παράλληλα, η αγορά, κοιτάζοντας μπροστά διακρίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος το καλοκαίρι, οικονομία, τράπεζες και κυβέρνηση θα βρεθούν... μετέωρες σε μια νέα πραγματικότητα.

Ασχέτως με τις εξαγγελίες περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι, ολοένα και περισσότερο διεθνείς αναλυτές και διαχειριστές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Διαβλέπουν… γύμνια από πλευράς εγγυήσεων για το πως μπορεί να πορευτεί η χώρα χωρίς δίχτυ προστασίας.

Όλα αυτά προβληματίζουν τους ξένους διαχειριστές που δύσκολα αναλαμβάνουν νέα σημαντικά ρίσκα στην ελληνική αγορά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου που άλλαξε το σκηνικό και το προφίλ κινδύνου στην ελληνική αγορά, μειώθηκε κατακόρυφα ο ημερήσιος τζίρος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.