ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί «κρέμασαν» ισχυρά blue chips στο φινάλε του τριμήνου

07:45 - 30 Μαρ 2018 | Αναλύσεις
Γιατί «κρέμασαν» ισχυρά blue chips στο φινάλε του τριμήνου
Μπορεί να λέμε διαρκώς για τις τράπεζες και την αδυναμία τους να σταθούν στο ύψος των… περιστάσεων, όμως τελευταία υπάρχει καταφανής αδυναμία στο ταμπλό ακόμη και των μετοχών που έχουν στηρίξει την αγορά, τόσο το 2017, όσο και το πρώτο διάστημα του 2018.

Πρόκειται για τα blue chips της πραγματικής οικονομίας, από τους κλάδους πρωτίστως της ενέργειας και του εμπορίου, που -έχοντας σημαντική «προίκα» κερδών από το 2017, δέχονται αυξημένες πιέσεις εσχάτως, από χαρτοφυλάκια που κλειδώνουν ρευστότητα, δια παν ενδεχόμενο!

Ειδικά στη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του Μάρτη, εντύπωση έκαναν οι πιέσεις που δέχτηκαν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, που απώλεσαν άνω του 3% της αξίας τους.

Μάλιστα, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η πτώση όχι μόνο ξεπέρασε το 3%, αλλά ήταν ακριβώς ίδια, στο -3,23%!

Πέρα από τον ΟΠΑΠ, η Jumbo έκλεισε για 4η φορά πτωτικά στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, χάνοντας χθες 3,33%, η ΓΕΚ Τέρνα -3,17%, η Μυτιληναίος -3,33% και η Τέρνα Ενεργειακή -3,49%. Σημαντικές επίσης απώλειες είχαν blue chips όπως Folli Follie -2,70%, Motor Oil -2,25%, ΕΧΑΕ -2,31%, Aegean Airlines -1,98%, ΟΤΕ -1,26% κ.λπ.

Πολλά χαρτοφυλάκια λοιπόν που έχουν τοποθετηθεί πολύ χαμηλότερα σ’ όλες αυτές τις μετοχές, προχωρούν σε κλείδωμα ρευστότητας στη λήξη του πρώτου τριμήνου. Θυμίζουμε πως όλες αυτές οι μετοχές, έχουν σημαντικότατες αποδόσεις, ειδικά το 2016 και το 2017.

Άρα, σε περιόδους αναταραχής, πολλά επενδυτικά σχήματα, προβαίνουν σε κατοχύρωση των αποδόσεών τους. Αυτό άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της ενασχόλησης με μετοχές και επενδύσεις…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.