ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ρηχό Χρηματιστήριο και οι ξένες αγορές

07:42 - 12 Απρ 2018 | Αναλύσεις
Το ρηχό Χρηματιστήριο και οι ξένες αγορές
Αφιλόξενες συνθήκες για την ανάληψη νέου ρίσκου στα χρηματιστήρια διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το διεθνές κλίμα είναι διαταραγμένο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εν μέσω έξαρσης των γεωπολιτικών ανησυχιών, εν μέσω φημών και απειλών πολέμου, αλλά και εν μέσω της ιδιότυπης εμπορικής «κόντρας» ΗΠΑ και Κίνας, υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον για αύξηση ρίσκου στις αγορές.

Βεβαίως, οι αγορές «τρέφονται» με τους πολέμους, όπως έχει δείξει το παρελθόν και κυρίως η μεγάλη έξαρση του 2003 όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Όμως, σ’ αυτή τη φάση και μετά από ένα ακάθεκτο εννεαετές bull market, τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων είναι «φορτωμένες» με κέρδη ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή στην ιστορία. Αυτό σημαίνει πως κάθε ρευστοποίηση, κάθε άμυνα και κάθε κατοχύρωση ρευστότητας, είναι μέσα στους νόμους και τους κανόνες των αγορών.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τη διόρθωση και την αναταραχή των τελευταίων μηνών, οι μεγάλες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δεν απέχουν πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους, έχοντας κάνει ανεπανάληπτο ράλι ειδικά την τελευταία τριετία.

Αντιθέτως, το Χρηματιστήριο Αθηνών πληρώνει το... μάρμαρο της ρηχότητας και της απουσίας βάθους, υπερβάλλοντας στην πτώση των ευρωπαϊκών αγορών, μολονότι όλα τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακολουθήσει ούτε στο ελάχιστο το ισχυρό bull market!

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ουσιαστικά απομονωμένο από την ισχυρή διεθνή ρευστότητα, ελκύοντας μόνο ένα απειροελάχιστο κομμάτι από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα».

Μοιραία, η αγορά επηρεάζεται και κατευθύνεται – ουσιαστικά, μόνο από τις κινήσεις των traders και των απολύτως βραχυχρόνιων «τζογαδόρων». Δυστυχώς…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.