ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο αλλά το διεθνές κλίμα…διατάζει

08:10 - 30 Μαϊ 2018 | Αναλύσεις
Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο αλλά το διεθνές κλίμα…διατάζει
Σε υπερπουλημένα επίπεδα είναι πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το πτωτικό σερί που έχει διαγράψει εσχάτως. Το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπλήρωσε 4ήμερο πτωτικό σερί με απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη περίπου 7,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τα μέσα Μαΐου κλείνει πτωτικά στις δέκα, με απώλειες περί το 23%!

Χθες μάλιστα η πτώση ήρθε με αυξημένο τζίρο 88,32 εκατ. ευρώ που ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, πιστοποιώντας ότι υπήρξαν μαζικές πωλήσεις, τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips.

Φυσικά, μετά από τέτοιο αρνητικό σερί και με πιέσεις εκτός... προγράμματος (βλέπε ιταλική κρίση, MSCI), ασφαλώς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα. Τόσο οι κορυφαίοι δείκτες, όσο και οι τράπεζες και τα blue chips βρίσκονται σε πτωτική υπερβολή.

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τη δυνατότητα στους short να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις τους και ειδικά τα χαρτοφυλάκια που είναι αποφασισμένα να μειώσουν κι άλλο τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα χαρτιά. Οπότε, τουλάχιστον έως ότου λήξει η προθεσμία των αναδιαρθρώσεων για τον MSCI, δηλαδή έως την αυριανή συνεδρίαση, η ταλαιπωρία ίσως συνεχιστεί.

Βεβαίως, αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία διακυβέρνησης στην Ιταλία ή κάποιου είδους πολιτική «ανακωχή» που θα δώσει χρόνο και θα αποφορτίσει την κατάσταση, τότε, όλο το σύστημα των αγορών – και μαζί και η Ελλάδα – θα κάνει γενικευμένη αντίδραση ανακούφισης και τακτοποίησης των πρότερων ακροτήτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.