ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δύο παράγοντες που έχουν «παγώσει» κάθε momentum στο Χρηματιστήριο

08:13 - 19 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Οι δύο παράγοντες που έχουν «παγώσει» κάθε momentum στο Χρηματιστήριο
Ο πλέον «φτωχός» μήνας από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας εδώ και πολύ καιρό αποδεικνύεται έως τώρα ο φετινός Ιούνιος, αυξάνοντας τον προβληματισμό αλλά και τη ρηχότητα της αγοράς, σε μια συγκυρία δύσκολη και μεγάλων αλλαγών.

Παράγοντες όπως η… σκοτεινή υπόθεση της Folli Follie αλλά και το θολό ακόμη τοπίο σε σχέση με το πως θα είναι η επόμενη ημέρα της Ελλάδος, αν και εφόσον παύσει η «ομπρέλα» των μνημονίων και των προγραμμάτων στήριξης, προβληματίζουν τους επενδυτές. 

Υπό τη σκιά του σκανδάλου της Folli Follie που έχει διαρκώς νέα επεισόδια που φανερώνουν ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία του συστήματος να θωρακιστεί από τέτοιες περιπτώσεις, οι ξένοι διαχειριστές έχουν ανακόψει εντελώς τις πρωτοβουλίες τους.

Η υπόθεση της Folli Follie δείχνει ότι... κρύβει πολλά ακόμη και μάλλον δυσάρεστα, κάτι που η αγορά οσμίστηκε από την πρώτη στιγμή και μάλλον δε λάθεψε.

Παράλληλα, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πόσο δραματική κλιμάκωση θα έχει η υπόθεση του FF Group, στην ευρύτερη αγορά έχει μεταγγιστεί το μικρόβιο της αναξιοπιστίας και της ανασφάλειας. Με λίγα λόγια, έχουν μπει «ζιζάνια» στην αγορά ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες – λιγότερο ή περισσότερο - «άρρωστες» περιπτώσεις.

Επίσης, τεράστια είναι τα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος αν και εφόσον βγει από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης, εν μέσω δύσκολων συνθηκών για τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο.

Αρκετοί διαχειριστές θεωρούν – εύλογα – ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει την ωριμότητα και τις αντοχές ώστε να πάψει να λειτουργεί σε… προστατευμένο περιβάλλον, όπως κάνει εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.

Πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, με πολλές προεκτάσεις, καθώς οι διαχειριστές φοβούνται διακοπή των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, (όλες) οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν δώσει… δικαιώματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, κανένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε σημαντική αύξηση του επενδυτικού ρίσκου στην ελληνική αγορά και αυτός είναι ο λόγος που ο τζίρος στο Χ.Α. έχει «κάτσει» εντελώς. Οι ξένοι διαχειριστές προτιμούν να περιμένουν τις εξελίξεις και να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα, οπότε – σ’ αυτή τη φάση – έχουν περιορίσει κατακόρυφα τις πρωτοβουλίες τους.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι ο μέσος τζίρος όλο το τελευταίο διάστημα να έχει πέσει μεταξύ των 40-45 εκατ. ευρώ! Και μάλιστα, είναι τζίρος που γίνεται μόνο από… παίκτες, δηλαδή μόνο από (απολύτως) βραχυχρόνιας στόχευσης χαρτοφυλάκια…

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 19 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.