ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNL Capital: Η εταιρεία εναλλακτικής χρηματοδότησης, μπαίνει στο Χρηματιστήριο

08:00 - 05 Ιουλ 2018 | Αναλύσεις
CNL Capital: Η εταιρεία εναλλακτικής χρηματοδότησης, μπαίνει στο Χρηματιστήριο
Μετά από αρκετά «άγονα» χρόνια όπου στο χρηματιστήριο «στέγνωσε» εντελώς από νέες εισαγωγές, καθώς οι μόνες καινούριες εταιρείες ήταν κάποιες ΑΕΕΑΠ, μια νέα εταιρεία, σ’ έναν εντελώς καινούριο κλάδο, ετοιμάζεται να κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο λόγος για τη CNL Capital, μια εταιρεία εναλλακτικής χρηματοδότησης που παρ’ ότι ιδρύθηκε μόλις το 2014, μέσα σε μια 4ετία αποτελεί ένα μικρό success story μέσα στην κρίση, ερχόμενη να καλύψει ένα κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επαρκώς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στην Ελλάδα και εποπτεύεται από την Ελληνική Κεφαλαιαγοράς.

Η CNL Capital ΕΚΕΣ παρέχει βραχυχρόνια ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μέσω επένδυσης στα ομολογιακά δάνεια που αυτές εκδίδουν, ενώ είναι από το νόμο υποχρεωμένη έως τις 31 Ιουλίου 2018 να κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ώστε να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι μέτοχοι να μπουν στην εταιρεία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια αρχική ομάδα 25 επενδυτών, επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, που διέβλεψαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού φορέα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έχει κάνει δύο αυξήσεις κεφαλαίου και πλέον τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. θα ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον η CNL αποτελείται από 35 μετόχους, ενώ ο μέσος όρος των χρηματοδοτήσεων ανά επιχείρηση είναι από 300 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. Μέχρι στιγμής, έχει κάνει συνολικές χρηματοδοτήσεις άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας αναφορικά με τις τράπεζες, είναι ότι είναι πολύ πιο ευέλικτη στις διαδικασίες εκτίμησης και έγκρισης εκάστης περίπτωσης, αντιθέτως με τις τράπεζες που πλέον… ξεσκονίζουν καλά και δύσκολα εγκρίνουν νέους δανεισμούς.

Αυτή την 4ετία η εταιρεία έχει προλάβει να κάνει 28 ομολογιακά δάνεια με τις εταιρείες – πελάτες που συνεργάζεται, ενώ συνολικά έχει κάνει συνεργασίες με 19 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιες έχουμε συνάψει δύο και τρία δάνεια, με τη συνεργασία να προχωράει άριστα.

Η CNL Capital επενδύει σε Α.Ε., παρέχοντας βραχυχρόνια χρηµατοδότηση (κεφάλαιο κίνησης) έως 1 εκατ. ευρώ, µε αµοιβαία αποδεκτούς όρους, αποδεχόµενη ως εξασφαλίσεις άµεσα ρευστοποιήσιµα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως απαιτήσεις από εταιρικούς (Β2Β) πελάτες.

Στρατηγική της επιχείρησης είναι να επενδύει σε εταιρείες με εγνωσμένη διαδρομή - άρα αποκλείονται οι startups – που όμως χρειάζονται άμεσα κεφάλαια κίνησης ώστε να χρηματοδοτήσουν τον οικονομικό – επιχειρηματικό τους κύκλο.

Μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις που έχει κάνει έως τώρα, είναι Megasystems, ΕΠΕΞΥΛ, ΑΙΣΑΚΟΣ, Olive Media, QUALCO, Amaze κ.α.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.