ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρωστά κάτι καλύτερο το Χ.Α.

08:07 - 06 Ιουλ 2018 | Αναλύσεις
Χρωστά κάτι καλύτερο το Χ.Α.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν χθες το απόγευμα σύσσωμες ανοδικά και τον Dow Jones να κερδίζει περί τις 180 μονάδες, τα συμφραζόμενα είναι θετικά για τη σημερινή συνεδρίαση και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ασφαλώς χρωστά κάτι καλύτερο.

Παρ’ ότι δεν αναμένονται… θαύματα, δεδομένης της συναλλακτικής πενίας, η αγορά χρωστά μια καλύτερη αντίδραση και ασφαλώς μια κίνηση πάνω από τη ζώνη ψυχολογίας των 750 μονάδων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές απέχουν – ποσοστιαία – ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά τους, μόλις 5% έως 8% (το πολύ), το Χ.Α. απέχει μόλις 47 μονάδες από τα χαμηλά 52 εβδομάδων και τις 701,36 μονάδες που έκλεισε στις 16 Νοεμβρίου 2017!

Βεβαίως, δεν υπάρχουν συγκρίσεις, δε χωρούν υπεραπλουστεύσεις, δεν ταιριάζουν οι… επίπεδες γενικεύσεις. Όμως, τουλάχιστον βραχυχρόνια, το Χ.Α. χρωστά κάτι καλύτερο, ήτοι μια αντίδραση σήμερα και πιθανότατα (και) την επόμενη εβδομάδα.

Χθες είχαμε την πρώτη ανοδική συνεδρίαση το μήνα Ιούλιο, μετά από 3ήμερο πτωτικό σερί και μόλις τη δεύτερη ανοδική στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις.

Αρνητικός καταλύτης πάντως είναι η κατακόρυφη συρρίκνωση των συναλλαγών καθώς το 4ήμερο του Ιουλίου έχει κατέλθει κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν σε περιόδους προηγούμενων ετών, απολύτως «άγονες»…

Χθες μάλιστα, αν εξαιρεθούν τα πακέτα που ήταν περί τα 10 εκατ. ευρώ, ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μόλις 18 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Το θετικό είναι πάντως πως ο Γενικός Δείκτης – μετά από ημέρες – έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 748,57 μονάδες με άνοδο 0,56%, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.