ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ τα ομολογιακά δάνεια στο ΧΑ το α' εξάμηνο Κύριο

06:59 - 09 Ιουλ 2018 | Αναλύσεις
Πάνω από 400 εκατ. ευρώ τα ομολογιακά δάνεια στο ΧΑ το α' εξάμηνο
Ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 403,972 εκατ. ευρώ έχουν υπογράψει με εγχώριες τράπεζες 12 εισηγμένες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια των 7 πρώτων μηνών του 2018.

Οι ανάγκες των εισηγμένων να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους κυρίως και λιγότερο να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια τις ωθεί να συνάψουν νέες ομολογιακές εκδόσεις μέσα σε  μία χρονιά που εξελίσσεται μάλλον με σταθερό ρυθμό και χωρίς διακυμάνσεις.

Οι εισηγμένες που προχωρούν ή προχώρησαν στην έκδοση νέων ομολογιακών εκδόσεων είναι οι εξής: η Unibios εκδίδει ομολογιακό δάνειο 1,87 εκατ. Ευρώ, η οινοποιία Κώστας Λαζαρίδης εκδίδει ομολογιακό 3,7 εκατ. Ευρώ, η Briq εκδίδει ομολογιακό δάνειο 10 εκατ. Ευρώ, η Revoil έχει πάρει απόφαση για ομολογιακό δάνειο 8,052 εκατ. Ευρώ με στόχο τη μείωση του δανεισμού της.

Η εισηγμένη Profile θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι 20 εκατ. Ευρώ, η Μοτοδυναμική έχει λαβει απόφαση μέσω της συνέλευσης των μετόχων για ομολογιακό μέχρι 5 εκατ. Ευρω. , η ΕΛΓΕΚΑ για ομολογιακό μέχρι 38,850 εκατ. Ευρώ, η Βογιατζόγλου Systems μέχρι  2,5 εκατ. Ευρώ, η Κυριακούλης Ναυτιλιακη μέχρι 2 εκατ. Ευρώ η Mevaco μέχρι 5 εκατ. Ευρώ , η Trastor μέχρι 24 εκατ. Ευρώ.

Ωστόσο το μεγαλύτερο υψος ομολογιακών εκδοσεων ύψους 283 εκατ. ευρώ έχει συνάψει η Σφακιανάκης για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Κυριότεροι λόγοι

Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μία επιχείρηση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής: α) να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, β) να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας τον ερχομό της ανάπτυξης και για να κερδίσει χρόνο προσαρμογής και γ) να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαια κίνησης, χωρίς να θέλει να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.

Το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η δανειοδότηση μέσω τραπεζών είναι απαγορευτική και γι’ αυτόν τον λόγο οι εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης  εκδίδουν διεθνή εταιρικά ομόλογα. Συμπερασματικά, η φετινή χρονιά ανήκει δικαιωματικά στα εταιρικά ομόλογα και αναμένεται η συνολική αξία τους να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.