ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απαξίωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η αγορά ομολόγων

08:09 - 10 Ιουλ 2018 | Αναλύσεις
Η απαξίωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η αγορά ομολόγων
Παρ’ ότι σήμερα, μετά και το ράλι άνω των 300 μονάδων του Dow Jones ίσως οι ευρωπαϊκές αγορές (και το Χ.Α.) κινηθούν ανοδικά, η μεγάλη αλήθεια για την ελληνική αγορά είναι πως έχει τεράστιο πρόβλημα και μάλιστα σύνθετο.

Η απουσία τζίρου, η συρρίκνωση συναλλαγών έχει φτάσει σε επίπεδα που παραπέμπουν σε περιόδους… τυχοδιωκτικών συνθηκών και πανικού τύπου Grexit και σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με τη σημερινή εποχή που – τουλάχιστον σε επίπεδο country  risk – δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη την περίοδο.

Αυτό που διαπιστώνει όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, είναι ότι η εικόνα πρωτοφανούς απαξίωσης στη χρηματιστηριακή αγορά, δεν συνάδει με αντίστοιχη – ή έστω μικρότερη – απαξίωση στην αγορά ομολόγων.

Τη στιγμή που το Χ.Α. έκλεισε χθες για 6η συνεχή συνεδρίαση κάτω από το όριο των 750 μονάδων, πραγματοποιώντας τζίρο μόλις 15,90 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις χειρότερες των τελευταίων πολλών ετών, η αγορά των ομολόγων έδειξε βελτίωση!

Τα ομόλογα λοιπόν έδειξαν νέα βελτίωση, διορθώνοντας σημαντικό τμήμα από τις πιέσεις που καταγράφηκαν το μήνα Μάιο, με το 10ετές να υποχωρεί στο 3,93%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό διμήνου, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Μαΐου.

Κυρίαρχος παράγοντας που έχει απονευρώσει τη χρηματιστηριακή αγορά και έχει απογοητεύσει τους ξένους επενδυτές είναι το σκάνδαλο με τη Folli Follie που ως φαίνεται θα έχει πολλά ακόμη – δραματικά – επεισόδια. Παράλληλα, απουσιάζουν οι καταλύτες και το... όραμα που θα μπορούσε να ξυπνήσει αντανακλαστικά για ανάληψη νέου ρίσκου από εγχώρια αλλά κυρίως διεθνή χαρτοφυλάκια.

Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς έπαψε να «καθρεφτίζει» - έστω και μακροπρόθεσμα – τις προοπτικές, το όραμα και το momentum μιας οικονομίας. Μένει να δούμε λοιπόν αν η βελτίωση στην αγορά ομολόγων λέει… αλήθεια, ή αν η απαξίωση του χρηματιστηρίου, δηλώνει κάτι βαθύτερο, πιο μακροπρόθεσμο και πιο δυσμενές!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.