ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H αξιοσημείωτη συνέπεια της Κανάκης

08:20 - 03 Αυγ 2018 | Αναλύσεις
H αξιοσημείωτη συνέπεια της Κανάκης
Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και χρόνια να έχει «παραδοθεί» στα ξένα funds που έχουν αντικαταστήσει τα εγχώρια λόμπι του ’99, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όμως στην αγορά υπάρχουν μετοχές εταιρειών με συνέπεια, ποιότητα και αποτελέσματα, όμως η εμπορευσιμότητά τους δεν είναι ανάλογη.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Κανάκης, η οποία εισήχθη στο Χ.Α. στις 18 Ιουλίου του 2002, ενώ πρόσφατα βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά, και μάλιστα με αθόρυβο τρόπο.

Προχθές, 1η Αυγούστου έκλεισε στα 4,20 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, όμως μεγάλο πρόβλημα παραμένει η εξαιρετικά μικρή εμπορευσιμότητα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 παρουσίασε ιστορικό ρεκόρ σε κύκλο εργασιών, λειτουργικά κέρδη και καθαρά κέρδη, ενώ στα 16 χρόνια που είναι μέσα στο Χ.Α. δεν έχει βγάλει ποτέ ζημιογόνα χρήση!

Παράλληλα, στο ταμείο της στο τέλος της περυσινής χρονιάς υπήρχαν 7,6 εκατ. ευρώ, περί το 25% της κεφαλαιοποίησης της και καθόλου χρέος. Δεν έχει στον ισολογισμό της ούτε ένα ευρώ βραχυπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου δανεισμού, τα 7,6 εκατ. ευρώ αποτελούσαν την διαθέσιμη ταμειακή ρευστότητα.

Μάλιστα, η χρήση του 2017 ήταν η 5η συνεχόμενη ανοδικής κερδοφορίας, ενώ τα περυσινά κέρδη ήταν τα υψηλότερα από τα αντίστοιχα (προ κρίσης) του 2009. Μάλιστα, για το 2017 υπάρχει επιστροφή κεφαλαίου 0,2800 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,0800 ευρώ για τη χρήση του 2016.

Βεβαίως, ένας από τους λόγους της πολύ μικρής εμπορευσιμότητας είναι το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι εξακολουθούν να κατέχουν το 80% της εταιρείας, κάτι που προξενεί αρρυθμίες στην όλη χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής, που έχει εξαιρετικά περιορισμένο free float.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.