ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός στις αγορές λόγω Τουρκίας

08:10 - 16 Αυγ 2018 | Αναλύσεις
Συναγερμός στις αγορές λόγω Τουρκίας
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει σ’ όλες τις αγορές, τα χρηματιστήρια, στα ομόλογα, τα νομίσματα αλλά και τα commodities λόγω της κρίσης στην Τουρκία. Υπάρχει γενικευμένη μετατόπιση του επενδυτικού χρήματος από τις αναδυόμενες και τις περιφερειακές αγορές προς το δολάριο, καταγράφεται κρίση στα commodities, «άδειασμα» στα περιφερειακά νομίσματα και γενικευμένος περιορισμός στα ρίσκα.

Παράλληλα, ακόμη και ο χρυσός που παραδοσιακά θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο, βρίσκεται σε χαμηλά 18 περίπου μηνών! Το ενδυναμωμένο δολάριο ασκεί γενικευμένη πίεση σε όλα τα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθιστώντας ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Επίσης, η κρίση στην Τουρκία έχει πυροδοτήσει φόβους για ευρύτερο ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές, προκαλώντας μεγάλη αύξηση στις τιμές των ομολόγων ολόκληρου του ευρωπαϊκού νότου αλλά και μεγάλες πιέσεις σε όλα τα χρηματιστήρια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές χθες έκλεισαν με μεγάλη πτώση, ενώ με όχι ευκαταφρόνητες απώλειες έκλεισαν και οι αμερικανικοί δείκτες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,36%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 1,58%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε σε ποσοστό 1,49%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 1,82% της αξίας του. Μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,38% κατέγραψε και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Στη Wall Street ο Dow Jones είχε πτώση 137 μονάδων ή ποσοστό 0,54%, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,76%, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,23%.

Επίσης, η ενίσχυση του δολαρίου πυροδότησε sell-off στα μέταλλα, συμπαρασύροντας όχι μόνο το χρυσό αλλά και τα υπόλοιπα, υποδεέστερα σε αξία ορυκτά.

Όλο αυτό το σκηνικό δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Το χρηματιστήριο έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση σε νέα χαμηλά σχεδόν εννέα μηνών, οι τράπεζες πιέζονται σε καθημερινή βάση έχοντας γυρίσει στα επίπεδα που είχαν το Δεκέμβριο του 2017, ενώ αύξηση καταγράφει και η αγορά ομολόγων. Και βεβαίως, κανείς δε θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν αν η Ελλάδα δεν ήταν στο… άρμα του ευρώ, αλλά είχε δικό της, περιφερειακό νόμισμα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.