ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να γιατί γκρεμίστηκαν έως και 7,73% οι μετοχές των τραπεζών

08:33 - 21 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Να γιατί γκρεμίστηκαν έως και 7,73% οι μετοχές των τραπεζών
Ξένισε όλη την αγορά χθες η μεγάλη πίεση στις τράπεζες, η οποία κλιμακώνονταν στην εξέλιξη της συνεδρίασης, οδηγώντας στο φινάλε σε εξαιρετικά μεγάλες απώλειες τον κλάδο, και μάλιστα χωρίς… εμφανή λόγο!

Οι πιέσεις επέστρεψαν με δριμύτητα, οδηγώντας στο τέλος την Alpha Bank σε πτώση 7,73%, την Πειραιώς στο -6,05%, την Εθνική -4,49% και την Eurobank -4,23%.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο λόγος της σταδιακής κλιμάκωσης των πιέσεων, ήταν τα όχι θετικά μηνύματα από το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο που ολοκληρώθηκε χθες.

Μπορεί να συμμετείχαν – για άλλη μια φορά - αρκετά funds ήτοι 96 τον αριθμό (άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους, να αναζητούν και να «σκανάρουν» ευκαιρίες), όμως οι ξένοι ήταν αρκετά αρνητικοί και δύσπιστοι με την Ελλάδα, ενώ ειδικά οι επικεφαλής των τραπεζών, δέχτηκαν «πυρά» αμφισβήτησης και μάλιστα έντονα.

Οι ξένοι διαχειριστές και τα funds εξέφρασαν την ανησυχία τους και ευθέως σχεδόν αμφισβήτησαν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να πετύχουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους έως το 2021, δεν πείστηκαν ότι δε θα χρειαστούν (νέες) αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ γενικώς διέκριναν μεγάλη καθυστέρηση στην αποβολή των… τοξικών, που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Παράλληλα, σημαντικός λόγος προβληματισμού ήταν η γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, που εμπνέει εμπιστοσύνη, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για τους κινδύνους μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί και ορισμένοι ακόμη, διαδόθηκαν ταχύτατα σε όλο το σύστημα. Άλλωστε, πολλές εντολές, δίνονται απευθείας από το Λονδίνο. Αυτός είναι ο λόγος που βυθίστηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.