ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 700 μονάδες είναι το ελάχιστο που «χρωστά» το Χρηματιστήριο

08:09 - 26 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Οι 700 μονάδες είναι το ελάχιστο που «χρωστά» το Χρηματιστήριο
Την έκτη ανοδική στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις συμπλήρωσε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο και με σχετικά… αθόρυβο τρόπο, κάλυψε μια απόσταση περίπου 25 μονάδων από το χαμηλό ενάμιση έτους, ευρισκόμενος πλέον στο κατώφλι των 700 μονάδων.

Είτε σήμερα – αν βοηθήσουν οι διεθνείς αγορές – είτε στις προσεχείς συνεδριάσεις, η υπέρβαση του ορίου των 700 μονάδων θα γίνει. Η αγορά έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις για να γίνει αυτό, ενώ έχουν λιγοστέψει σημαντικά οι πωλήσεις. Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε κλείσιμο στις 698,74 μονάδες, ενώ χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 699,89 μονάδες, έχοντας υψηλό ημέρας στις 700,02 μονάδες.

Θετικά λειτούργησαν οι σημαντικές εισροές της περασμένης Παρασκευής, όπου ο τζίρος ξεπέρασε τα 105 εκατ. ευρώ, καθώς η αναβάθμιση της Πολωνίας, ωφέλησε τις υπόλοιπες δέκα αγορές που έμειναν στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μολονότι ο τζίρος στις δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έχει επιστρέψει κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, εντούτοις – όπως φάνηκε ειδικά χθες – οι short έχουν τραβηχτεί, οπότε οι αγοραστές με λίγες σχετικά κινήσεις, βελτιώνουν την εικόνα. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε κάποια σημαντική και αξιοσημείωτη αλλαγή πλεύσης των ισχυρών χαρτοφυλακίων, αλλά σε μια μικρή διαφοροποίηση, που όμως στη ρηχή ελληνική αγορά, αρκεί για να αλλάξει λίγο την εικόνα.

Άλλωστε, τελειώνει ο Σεπτέμβριος και κυρίως το 9μηνο, οπότε ίσως ορισμένα χαρτοφυλάκια επιζητήσουν καλύτερο κλείσιμο, ή (τουλάχιστον) πάνω από τις 700 μονάδες, που είναι το ελάχιστον που μπορεί να κάνει η αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. ξεκίνησε το μήνα από τις 729,62 μονάδες, που ήταν και το τελευταίο κλείσιμο του Αυγούστου.

Το Χ.Α. λοιπόν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «μαζεύει» μερικώς τις πτωτικές στρεβλώσεις και τις ακρότητες που έλαβαν χώρα το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν και ο Γ.Δ. κατηφόρισε σε χαμηλά 17 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατήλθε σε χαμηλό 26 και πλέον μηνών!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.