ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Επιχειρήσεις: Έλλειψη ευκαιριών για τις γυναίκες

Επιχειρήσεις: Έλλειψη ευκαιριών για τις γυναίκες

00:09 - 23 Σεπ 2013
Σήμερα, οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες στις ΗΠΑ, έχουν το ασύλληπτο σε μέγεθος οικονομικό αντίκτυπο των 3 τρις δολαρίων ετησίως. Αυτό, μεταφράζεται στη δημιουργία ή τη διατήρηση περισσότερων από 23 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Συντηρώντας όχι μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά συνεισφέροντας στην οικονομική ασφάλεια των οικογενειών τους, την οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών αλλά και της χώρας γενικότερα.

Αν η γυναικεία επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ ήταν χώρα, θα επρόκειτο για την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο από πλευράς ΑΕΠ, ακολουθώντας σε απόσταση αναπνοής τη Γερμανία και μπροστά από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία. Η σημαντική αυτή διαπίστωση, προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Center for Women's Business Research των ΗΠΑ, το οποίο για πρώτη φορά εφάρμοσε μια μέθοδο, με την οποία μέτρησε το οικονομικό αντίκτυπο των υπολογιζόμενων σήμερα σε 8 εκατομμύρια επιχειρήσεις, ιδιοκτησίας γυναικών, στη χώρα.
Η σπουδαιότητα του συνολικού ποσού των 2.8 τρις δολαρίων αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες, δεν είναι μια μικρή πτυχή της αγοράς, αλλά ένας σημαντικός συντελεστής και παίκτης στη συνολική αμερικανική οικονομία. Αποκαλύπτει ακόμα, τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με το SBA's Office of Advocacy, το 99.7% όλων των εργοδοτικών επιχειρήσεων κατηγοριοποιούνται ως μικρές (για τις ΗΠΑ αυτό σημαίνει ότι απασχολούν λιγότερους από 500 εργαζόμενους), οι οποίες απασχολούν το 51% του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπροσθέτως, έχουν δημιουργήσει σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, και τέλος, έχουν παράξει 13 φορές περισσότερες πατέντες (δηλ. νέα προϊόντα) ανά εργαζόμενο, από ότι οι μεγάλες εταιρίες. 
Από το 1997, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, και παρά την κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης, που έχει μειώσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, οι γυναίκες εξακολουθούν να κρατούν το δικό τους ρυθμό. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, τον σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως, αναλογούν μόνο στο 0.03 τοις εκατό του συνόλου των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους από τις μικρότερες επιχειρήσεις συνολικά. Η έρευνα αυτή του Center for Women's Business Research, φωτίζει την οικονομική πραγματικότητα και καλεί για αλλαγή της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών-τακτικών στη δημόσια σφαίρα. 
Τα στοιχεία δείχνουν μια συνεχή κοινωνική και πολιτιστική μεταστροφή για την εργασία και τις γυναίκες. Τα στοιχεία της απογραφής αναφέρουν, ότι όλη σχεδόν η ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, προήλθε από το μη εργοδοτικό περιβάλλον και οι γυναίκες παρουσίασαν την μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλες τις άλλες ομάδες. Η μεταστροφή αυτή, αντανακλά την εκπαίδευση, την εμπειρία και τα χαρακτηριστικά των γυναικών σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. 
stock-photo-17266484-modern-office-building-seen-through-glass-roof
Αντανακλά, επίσης, την έλλειψη ευκαιριών και ευελιξίας για τις γυναίκες στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα να ωθούνται στη δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων. Η γυάλινη οροφή είναι εδώ, άθραυστη ακόμα και στις ΗΠΑ. Και παρά τις, σημαντικά περισσότερες, γυναίκες που βλέπουμε ως επικεφαλής επιχειρήσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και την παρουσία τους στα υπουργικά συμβούλια, η πλειοψηφία των γυναικών στην Ελλάδα, όπως φαίνεται δεν μπορεί να σπάσει αυτό το γυαλί! 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:50 - 23 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.