ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο με πιέσεις σε όλο το ταμπλό

12:58 - 02 Μαρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο με πιέσεις σε όλο το ταμπλό
Με σημαντικές πιέσεις και ισχυρή διόρθωση ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα (2/3).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30 ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -2,26% και στις 1107.5 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 34,87 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE διολισθαίνει κατά 1.66% στις 2723.38 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ακόμα πιο ισχυρές απώλειες κατά 2.25% στις 912.05 μονάδες.

Παρά τις συνεχείας αυξομειώσεις στους δείκτες, η Λεωφόρος Αθηνών παρέμεινε χθες στο «πράσινο» διευρύνωντας το υψηλό των σχεδόν 8,5 ετών.

Η σημερινή εικόνα του Χ.Α έχει αρκετές όψεις:

Αφ' ενός το επενδυτικό κοινό επιθυμεί να καρπωθεί ένα μέρος των πολύ υψηλών κερδών που έχουν συσσωρευτεί συνολικά μέσα στο 2023, αλλά και στον Φεβρουάριο.

Από την άλλη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θα μπορούσαν να αφήνουν ικανοποιημένους τους επενδυτές, δεδομένου ότι ενισχύουν την αποφασιστικότητα των Κεντρικών Τραπεζών να προχωρήσουν σε νέες πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από αυτό το μήνα.

Ακόμα το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη σε συνδυασμό με το ότι θα επιφέρει και την πιθανή μεταβολή της ημερομηνίας των εκλογών, δημιουργούν ένα ασταθές πολιτικό κλίμα, που δε θα μπορούσε να αφήνει ανεπηρέαστο και το Χρηματιστήριο.

Εννοείται, πως όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζει να επιβραβεύεται καθημερινά, παρέχοντας στήριξη στους επενδυτές.

Για παράδειγμα σύμφωνα με το IOBE, o δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχίζει την ανοδική του πορεία για τέταρτο στη σειρά μήνα καθώς ενισχύθηκε και τον Φεβρουάριο και πλέον βρίσκεται στις 107,5 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Ιανουάριο.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Επηρεασμένη από την «εκτόξευση» των αμερικανικών ομολόγων παραμένει η Wall Street, με την κατάσταση αυτή να επικρατεί, καθώς τα στοιχεία της μεταποίησης στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που οδήγησε εκ νέου σε ισχυρές απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση.

Απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη και τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων προκειμένουν να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Τέλος, πτωτικά κινούνται και οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τους επενδυτές να αναμένουν τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο που μετρά ισχυρό πλήγμα, η ALPHA BANK διολισθαίνει κατά -2.69%, η ΕΤΕ (-1.55%), η ΕUROBANK (-1.92%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-3.46%).

Απώλεις επίσης καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2.17%), της ΔΕΗ (-1.90%), της COCA COLA (-1.15%), των ΕΛΠΕ (-2.29%) και του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ (-1.35%).

Στον αντίποδα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+0.43%), της ΛΑΜΨΑ (+0.87%), της ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+0.90%), ΟΛΘ (+0.79%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+0.93%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:00 - 02 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.