ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Παρατείνεται η περίοδος χρηματοδότησης για τη μίσθωση πυροσβεστικών αεροσκαφών

18:54 - 13 Νοε 2023 | Ειδήσεις
ΕΕ: Παρατείνεται η περίοδος χρηματοδότησης για τη μίσθωση πυροσβεστικών αεροσκαφών
Σήμερα, 13 Νοεμβρίου, συμφωνήθηκε η παράταση, έως το τέλος του 2027, ενός μεταβατικού μέτρου που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να επωφελούνται από τη χρηματοδότησή της, για τη μίσθωση πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος πυροσβεστικός στόλος της ΕΕ.

Η απόφαση θα δημοσιευθεί, πλέον, στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της.

Το 2019, δημιουργήθηκε το rescue, ως αποθεματικό ταμείο ευρωπαϊκών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας που παρεμβαίνει για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προστατεύσουν τους πολίτες όταν καταστροφές - όπως οι πυρκαγιές - κατακλύζουν τις υπάρχουσες ικανότητες αντίδρασης. Οι ικανότητες του μηχανισμού rescEU περιλαμβάνουν ένα στόλο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση μέχρι την πλήρη διαθεσιμότητα του πυροσβεστικού στόλου rescEU, η Επιτροπή μπορεί, για μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, να παράσχει χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για τη μίσθωση πυροσβεστικών αεροπλάνων. Δεδομένου ότι η αγορά αεροσκαφών υψηλής εξειδίκευσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024, έπρεπε να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για την ενοικίαση αεροπλάνων και ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.