ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Η αύξηση καθαρού εισοδήματος θα ενισχύσει την αγορά εργασίας

12:27 - 02 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Γερμανία: Η αύξηση καθαρού εισοδήματος θα ενισχύσει την αγορά εργασίας
Οι μικρότερες περικοπές στις κοινωνικές παροχές για τους δικαιούχους του βασικού εισοδήματος της Γερμανίας (Bürgergeld) που εργάζονται περισσότερο θα αύξανε τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρότασης μεταρρύθμισης του Ινστιτούτου ifo και του ZEW που εκπονήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS).

«Αυτή η μεταρρύθμιση θα έφερνε στην πραγματικότητα περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία», λέει ο Andreas Peichl από το Ινστιτούτο ifo, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του συστήματος, όπως ορίζεται από το Υπουργείο, θα αύξανε την απασχόληση κατά 136.000 άτομα ή 145.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης».

«Αυτό θα επέτρεπε στη μεταρρύθμιση να αυτοχρηματοδοτηθεί. Και αυτό διότι οι δημόσιοι προϋπολογισμοί θα κατέληγαν σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ περισσότερα από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», λέει ο Holger Stichnoth από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών Leibniz (ZEW).

Σύμφωνα με το Ifo Institute, η πρόταση απευθύνεται στις μονογονεϊκές οικογένειες και στους άγαμους χωρίς παιδιά, καθώς και στα ζευγάρια με τρία ή περισσότερα παιδιά, διότι εκεί προκύπτουν οι επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όπως έχουν τα πράγματα, τα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα στέγασης, μειώνονται κατά 80% έως 100% για εισοδήματα άνω των 520 ευρώ μηνιαίως έως 1.000 ευρώ.

Για να αξίζει τον κόπο η ανάληψη πρόσθετης εργασίας, διασφαλίζοντας ότι θα απομείνει περισσότερο καθαρό εισόδημα από τις συμπληρωματικές αποδοχές, η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι οι κοινωνικές παροχές θα μειώνονται στο μέλλον μόνο κατά 70% μέχρι το όριο αποδοχών των 2.000 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως, οι κοινωνικές παροχές θα μειώνονται μόνο κατά 65% αντί του προηγούμενου 100%.

«Δείχνουμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν αφήνει καμία από τις οικογένειες που έχουν ανάγκη σε χειρότερη θέση και είναι επίσης αυτοχρηματοδοτούμενη. Τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής έρευνας δείχνουν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα τύχει ευρείας αποδοχής από το ευρύ κοινό. Από αυτή την άποψη, τα εμπόδια για την εφαρμογή της θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να ξεπεραστούν», λέει ο Maximilian Blömer από το Ινστιτούτο ifo.

Ο Stichnoth προσθέτει ότι οι επιπτώσεις στην απασχόληση θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν το ποσοστό πίστωσης για το πρόσθετο ποσό του βασικού επιδόματος τέκνων μειωνόταν από 45% σε 25%. Αυτό θα έφερνε σε καλύτερη θέση τα νοικοκυριά με παιδιά και θα οδηγούσε σε συνολική αύξηση της απασχόλησης κατά 157.000 άτομα και 165.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτή η συνδυασμένη μεταρρύθμιση θα ανακούφιζε τους δημόσιους προϋπολογισμούς μόνο κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ο Peichl προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, το σημερινό σύστημα δύο επιπέδων που περιλαμβάνει το βασικό εισόδημα και το επίδομα στέγασης θα πρέπει επίσης να μετατραπεί σε μια ενιαία βασική κοινωνική ασφάλιση. Αυτό θα καθιστούσε το σύστημα πολύ απλούστερο και θα μείωνε έτσι το διοικητικό βάρος. Θα είχε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην απασχόληση».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 02 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.