ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ: Ενέκρινε ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

18:39 - 25 Μαρ 2024 | Ειδήσεις
ΟΗΕ: Ενέκρινε ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε τη Δευτέρα (25/3) άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στη Γάζα και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ. Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίστηκε για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το λουτρό αίματος, προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε στο συμβούλιο ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Αμάρ Μπεντζάμα, μετά την ψηφοφορία.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακύρωνε την προγραμματισμένη παρουσία αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκούσαν βέτο στο ψήφισμα.

Η Ουάσιγκτον είχε αποκρούσει τη λέξη «κατάπαυση του πυρός» νωρίτερα και είχε χρησιμοποιήσει την ασπίδα του βέτο του συμμάχου των ΗΠΑ, Ισραήλ.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία στον πόλεμο, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία τη Δευτέρα για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα που διαρκεί το Ραμαζάνι, ο οποίος λήγει σε δυο εβδομάδες.

Το ψήφισμα απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς πήρε 253 ομήρους κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.