ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: Δικαίωσε Ελληνίδα που της πήραν παράνομα τα παιδιά

17:35 - 09 Απρ 2024 | Ειδήσεις
ΕΔΑΔ: Δικαίωσε Ελληνίδα που της πήραν παράνομα τα παιδιά
Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναγνώρισε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, σε ελληνίδα μητέρα που ο άντρας της πήρε παράνομα τα παιδιά της.

 προσφεύγουσα, Χρυσοβαλάντω Τζιουμάκα, είναι Έλληνας υπήκοος που γεννήθηκε το 1992 και ζει στην Διδυμότειχο Έβρου (Ελλάδα).

Η υπόθεση αφορούσε την μη εκτέλεση ελληνικών δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες χορηγήθηκε επιμέλεια στην κα Τζιουμάκα , για την επιμέλεια των δύο παιδιών της και διέταζαν τον πατέρα τους να της τα επιστρέψει.

Τα είχε πάρει τον Απρίλιο του 2016 με το πρόσχημα ότι θα τα πήγαινε σε παιδική χαρά και μετά τα κράτησε μέσα το σπίτι των γονιών του.

Ο τελευταίος φέρεται να ήταν επιθετικός απέναντί της όταν προσπάθησε να επιστρέψουν τα παιδιά κοντά της και, με τη βοήθεια μελών της οικογένειάς του, την εμπόδισαν μαζεύοντας τα παιδιά της, παρά τις σχετικές εγχώριες αποφάσεις.

Στηριζόμενη στο άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), η κ. Τζιουμάκα κατήγγειλε την μη εκτέλεση των αποφάσεων που της αναθέτουν την επιμέλεια.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8, και επιδίκασε ικανοποίηση για ηθική βλάβη: 15.000 ευρώ και έξοδα 1.000 ευρώ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.