ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν;

19:00 - 17 Δεκ 2014 | Εμπορεύματα
Γιατί οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν;
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κατά 40% από τον Ιούνιο. Αυτό φυσικά είναι καλή είδηση για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, αλλά κακή για τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Νιγηρία και άλλες χώρες που εξάγουν "μαύρο χρυσό". Κάποιοι αποδίδουν την πτώση των τιμών στην "έκρηξη" που προκάλεσε στην αγορά πετρελαίου το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ, ενώ άλλοι τονίζουν την αποτυχία του OPEC να αποφασίσει μείωση της προσφοράς.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο το ένα μέρος της αλήθειας. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έχει πέσει επίσης. Το ίδιο και του χρυσού, του ασημιού και της πλατίνας, καθώς και της ζάχαρης, του βαμβακιού και της σόγιας. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο δολάριο έχουν πέσει από το πρώτο μισό της χρονιάς.

Παρότι ένα μέρος των εργοστασίων των τομέων αυτών επηρεάζει την τιμή του κάθε εμπορεύματος, το γεγονός ότι η κάμψη είναι τόσο ευρεία σημαίνει ότι συμβάλλουν και μακροοικονομικοί παράγοντες.

Ποιοι μακροοικονομικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλούν πτώση στην τιμή αυτών των εμπορευμάτων; Πιθανόν, ο αποπληθωρισμός, ο οποίος είναι πολύ χαμηλός σε μερικές χώρες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό.

Η πιο συνηθισμένη εξήγηση είναι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η οποία έχει μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια, ορυκτά και γεωργικά προϊόντα. Πράγματι, η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και οι προβλέψεις για το ΑΕΠ έχουν υποτιμηθεί προς τα κάτω από τη μέση της χρονιάς για τις περισσότερες χώρες.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη εξαίρεση. Η αμερικανική επέκταση φαίνεται όλο και πιο εδραιωμένη, με την ετήσια ανάπτυξη να εκτιμάται ότι υπερέβη το 4% τα τελευταία δύο τρίμηνα. Και παρόλα αυτά οι τιμές των εμπορευμάτων στις ΗΠΑ πέφτουν.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας, του οποίου η καθοριστικότητα για την τιμή των εμπορευμάτων συχνά ξεχνιέται, είναι η νομισματική πολιτική. Η αυστηροποίησή της αναμένεται στις ΗΠΑ, με τη Fed να έχει ολοκληρώσει την ποσοτική χαλάρωση τον Οκτώβριο.

Αυτό φέρνει στο μυαλό ένα γνωστό ιστορικό πρότυπο. Η πτώση των επιτοκίων το 1970, τις περιόδους 2002-2004 και 2007-2008 συνοδεύτηκε με την άνοδο των πραγματικών τιμών των εμπορευμάτων.

Υπάρχει η αντίληψη ότι όταν η Fed τυπώνει χρήμα, το χρήμα αυτό φτάνει στα εμπορεύματα και ανεβάζει τις τιμές τους και αντιθέτως ότι οι τιμές αυτές πέφτουν όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν. Αλλά ποιές είναι στην πραγματικότητα οι αιτίες;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους τα επιτόκια επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων.

Πρώτον, τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την τιμή των αποθηκεύσιμων εμπορευμάτων, αυξάνοντας το κίνητρο για εξαγωγή σήμερα παρά αύριο και ως εκ τούτου ενισχύουν τον ρυθμό με τον οποίο το πετρέλαιο αντλείται, ο χρυσός εξορρύσεται κλπ.

Δεύτερον, τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την επιθυμία των επιχειρήσεων να κρατήσουν αποθέματα.

Τρίτον, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ανταποκρίνονται στην αύξηση των επιτοκίων, με το να εγκαταλείπουν τα συμβόλαια εμπορευμάτων και να επιλέγουν έντοκα γραμμάτια.

Τέταρτον, τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν το εγχώριο νόμισμα και ως εκ τούτου μειώνουν την τιμή των εμπορευμάτων που διακινούνται παγκοσμίως.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ δεν ανέβηκαν ιδιαίτερα το 2014, άρα οι περισσότεροι από αυτούς τους μηχανισμούς δεν έχουν ενεργοποιηθεί, αλλά οι κερδοσκόποι "βλέπουν μπροστά" και εγκαταλείπουν τα εμπορεύματα, αναμένοντας υψηλότερα επιτόκια το 2015.

Να σημειωθεί ότι ο τέταρτος τρόπος ήδη λειτουργεί. Η προοπτική μιας αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ συμπίπτει με κινήσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας προς τη λήψη νομισματικών μέτρων τόνωσης. Το αποτέλεσμα είναι μια υπερτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιέν. Αυτό εξηγεί το πώς τόσο πολλές τιμές εμπορευμάτων πέφτουν με όρους δολαρίου και ανεβάινουν με όρους άλλων συναλλαγμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:40 - 17 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.