ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί κερδίζει έδαφος ο χρυσός

13:17 - 16 Ιαν 2017 | Εμπορεύματα
Γιατί κερδίζει έδαφος ο χρυσός
Με κέρδη ξεκινά την εβδομάδα ο χρυσός, «πιάνοντας» μάλιστα υψηλό δύο μηνών καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στο «ασφαλές καταφύγιο» του εν όψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας της Τερέζα Μέι στη Βρετανία ενώ την Παρασκευή αναμένεται και η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Να σημειωθεί ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή σήμερα λόγω εθνικής αργίας, με αποτέλεσμα τα εμπορεύματα να έχουν την «τιμητική» τους.

Όσον αφορά τα του Brexit, δημοσίευμα της The Sunday Times αναφέρει πως η Μέι είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο  των βρετανικών συνόρων. Νωρίτερα είχε εξαναγγείλει πως θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, με το οποίο ξεκινά επίσημα η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το ποια είδους συμφωνία θα «κυνηγήσει».

Εν τω μεταξύ τα επενδυτικά βλέμματα είναι στραμμένα και στον νεοεκλεγέντα αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος ορκίζεται την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αναμένουν εναγωνίως οποιαδήποτε λεπτομέρεια και δήλωση σχετικά με τις υποσχέσεις του Τραμπ για την αναπροσαρμογή των φόρων και τις δαπάνες υποδομών, αλλά και την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η Wall Street κατέγραψε ισχυρές απώλειες καθώς ο Πρόεδρος υπήρξε ασαφής όσον αφορά τις λεπτομέρεις της βασικής οικονομικής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει.

Την ίδια ώρα ο χρυσός επωφελείτο από αυτό, ενώ παράλληλα έχει ενισχυθεί σημαντικά εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τους ρυθμούς αύξησης επιτοκίων από τη Fed φέτος. Αξιωματούχοι της Κεντιρκής Τράπεζας προειδοποίησαν για τρεις επικείμενες αυξήσεις, κάτι που «βλάπτει» το δολάριο, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί «ανταγωνιστή» του χρυσού και κινείται αντίστροφα από αυτόν, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δεν επηρεάζεται από αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτήν την ώρα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,55% πάνω από τα 1.200 δολάρια την ουγκιά (υψηλό που έχει να δει από τις 23 Νοεμβρίου), ενώ τα 17 δολάρια αγγίζει το ασήμι, που καταγράφει επίσης εντυπωσιακή πορεία τον τελευταίο καιρό.

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.