ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: OPEC, Ρωσία θα παρατείνουν τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

16:00 - 16 Φεβ 2017 | Εμπορεύματα
Reuters: OPEC, Ρωσία θα παρατείνουν τη μείωση παραγωγής πετρελαίου
Την επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και από χώρες που δεν ανήκουν στον OPEC συμφώνησαν η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες σύμφωνα με το Reuters. Τόσο οι 11 χώρες του OPEC όσο και η Ρωσία είχαν στα τέλη του 2016 συμφωνήσει να τηρήσουν μια κοινή στάση ως προς τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια της ημέρα ώστε να συγκρατήσουν την ραγδαία πτώση της τιμής του στην παγκόσμια αγορά.

Η συμφωνία άρχισε να εφαρμόζεται την 1/1/2017 και έχει ισχύ 6 μηνών γεγονός που κάνει πλέον τις χώρες αυτές να μελετούν την επέκταση της συμφωνίας και πέραν του Ιουλίου, διάστημα στο οποίο πιθανών να ισχύσουν και μεγαλύτερες μειώσεις εάν μέχρι τότε δεν έχει σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η τιμή του.


Για να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου κατά περίπου 300 εκατομμύρια βαρέλια στα επόμενα 5 χρόνια, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες πρέπει να τηρήσουν κατά 100% τη συμφωνία.


«Αν έχουμε πλήρη δέσμευση από όλους, τα αποθέματα θα μειωθούν και κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το χρόνο θα καταφέρει να φτάσει η τιμή του στο μέσο όρο της πενταετίας» δήλωσε μια πηγή του OPEC Reuters.


Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών αναμένεται να συνεδριάσει στις 25 Μαΐου του 2017 για να αποφασίσει σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, στην οποία είναι πιθανών να προσκληθούν και χώρες εκτός OPEC.


Οι χώρες του OPEC ωστόσο κατέγραψαν κέρδος 93% τον περασμένο Ιανουάριο μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής τους, με την Σαουδική Αραβία να καταγράφει τα περισσότερα κέρδη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.