ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάστατος ο πλανήτης από την απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών

09:24 - 09 Μαρ 2018 | Εμπορεύματα
Ανάστατος ο πλανήτης από την απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών
Παγκόσμιες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, με ισχύ σε 15 ημέρες. Για «επίθεση» εναντίον του διεθνούς συστήματος εμπορίου μιλά το Πεκίνο, να εξαιρεθεί η ΕΕ ζητεί η Μάλμστρομ, φόβους για αντίποινα εκφράζει η Λαγκάρντ.

«Λυπηρή» χαρακτηρίζει την απόφαση το Τόκυο συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο την Πέμπτη, ωστόσο εξαίρεσε από το μέτρο, τουλάχιστον προσωρινά, τον Καναδά και το Μεξικό, υπαναχωρώντας από την προηγούμενη δέσμευσή του ότι η κίνηση θα αφορούσε όλες τις χώρες.

Για «εσκεμμένη επίθεση» μιλά το Πεκίνο

Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή» της για το μέτρο, το οποίο «αποτελεί επίθεση εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου», σύμφωνα με το Πεκίνο.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη» έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για λάθος χειρισμούς μιλά η Βρετανία

Επικριτικός απέναντι στην απόφαση είναι και ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ο Φοξ συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Φόβους για αντίποινα εκφράζει η Λαγκάρντ

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλη» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

Εξαίρεση ζητεί η ΕΕ

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς.

Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η Μάλμστρεμ σημείωσε: «Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα».

«Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ' ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 09 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.