ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μερίσματα ρεκόρ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

21:05 - 12 Δεκ 2023 | Επιχειρήσεις
Μερίσματα ρεκόρ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για τις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, με τις αυξήσεις των επιτοκίων να ενισχύουν την κερδοφορία προκειμένου να υποστηρίξουν τα μερίσματα ρεκόρ προς τους μετόχους, δήλωσε την Τρίτη (12/12) η τραπεζική εποπτική αρχή του μπλοκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, από τότε που οι φορολογούμενοι διέσωσαν τους δανειστές στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, οι αυστηρότεροι κανόνες ανάγκασαν τις τράπεζες να δημιουργήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, με περαιτέρω αυξήσεις στα σκαριά.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ανέφερε σε ετήσια έκθεση έως τον Ιούνιο του 2023 ότι η μακροοικονομική αβεβαιότητα παρέμεινε αυξημένη, με το μέσο όρο των κοινών μετοχικών κεφαλαίων της πρώτης κατηγορίας να έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, στο 16%, υποδηλώνοντας ανθεκτικότητα 27,6 τρισ. ευρώ, παρά την αναταραχή στον κλάδο τον Μάρτιο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

«Το εύρος απαιτήσεων των τραπεζών παρέμεινε σε άνετα επίπεδα», δήλωσε η EBA, προσθέτοντας ότι αυτό βοηθήθηκε από τη στασιμότητα των δανειακών όγκων που απαιτούσαν λιγότερα επιπλέον κεφάλαια για να παραμεριστούν.

Οι πληρωμές μερισμάτων και οι εξαγορές μετοχών ήταν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, με τις τράπεζες να μοιράζουν σχεδόν 63 δισ. ευρώ στους μετόχους, από 48 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματίσει στην αρχή εκείνου του έτους, ανέφερε η EBA.

Ωστόσο, η EBA δήλωσε ότι τα καλύτερα μπορεί να έχουν τελειώσει, καθώς ο δανεισμός επιβραδύνεται λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, με πιθανή αρνητική επίδραση στην κερδοφορία και την ποιότητα ενεργητικού στο μέλλον.

Παρά τη στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ, ο δείκτης προβληματικών δανείων στις τράπεζες παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 1,8% τον Ιούνιο, ανέφερε η EBA, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση στις αγορές ακινήτων αποτελεί θύλακα κινδύνου.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, που αποτελεί μέτρο κερδοφορίας, αυξήθηκε στο 11% τον Ιούνιο του 2023, το υψηλότερο από τότε που η EBA άρχισε να συλλέγει δεδομένα, από 7,9% ένα χρόνο νωρίτερα και σχεδόν όλα λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:55 - 12 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.