ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων στη Γερμανία

13:18 - 11 Μαρ 2024 | Επιχειρήσεις
Βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων στη Γερμανία
Το κλίμα μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων στη Γερμανία έχει βελτιωθεί. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος του ifo αυξήθηκε σε μείον 14,6 μονάδες* τον Φεβρουάριο, από μείον 22,6 μονάδες* τον Ιανουάριο.

Η άνοδος οφείλεται σε λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες. Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις εκκρεμότητες των παραγγελιών τους, οι οποίες συνεχίζουν να συρρικνώνονται. «Αυτό το τμήμα απέχει ακόμα πολύ από το να είναι αισιόδοξο», λέει η ειδικός του ifo Katrin Demmelhuber.

Υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις συμβουλευτικές υπηρεσίες (νομικές, λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης). «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει ζήτηση για διαβούλευση σχετικά με την αναδιάρθρωση καθώς και για οργανωτική και διαδικαστική διαβούλευση», προσθέτει ο Demmelhuber. Οι προκλήσεις στο λιανεμπόριο παραμένουν ισχυρές, έστω και αν η απαισιοδοξία για τις επιχειρηματικές προοπτικές υποχώρησε.

Πολλές εταιρείες ανέφεραν μειώσεις στις πωλήσεις και τα αποθέματα αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο. Παρά τη δύσκολη κατάσταση παραγγελιών, ένας μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να αποφύγει την αύξηση των τιμών τους για να καλύψει το κόστος του.

Το ifo Institute δημοσιεύει τον δείκτη Jimdo-ifo Business Climate Index για τους αυτοαπασχολούμενους από τον Αύγουστο του 2021. Αυτός περιλαμβάνει τόσο τους ατομικούς αυτοαπασχολούμενους όσο και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με λιγότερους από εννέα υπαλλήλους). Όπως και στον σύνθετο δείκτη, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι τομείς της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.