ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: ΟΤΕ, Εθνική "κατέβασαν" τα... τηλέφωνα στους αγοραστές

18:18 - 08 Μαϊ 2014 | Επιχειρήσεις
X.A.: ΟΤΕ, Εθνική "κατέβασαν" τα... τηλέφωνα στους αγοραστές
Νέες απώλειες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. , παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αυξάνει, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από το άνοιγμα νέων κωδικών στο Χρηματιστήριο τον Απρίλιο (προφανώς λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου Alpha και Πειραιώς), όσο και από την αύξηση της συμμετοχής τους πάνω από 54%.

Σε λίγη ώρα, η αγορά αλλάζει σελίδα υποστηρίζουν οι χρηματιστές, καθώς ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αφού στις 7 ώρα Ελλάδος κλείνει το βιβλίο προσφορών.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάλυψη 1,5 – 2 φορές με την μέση τιμή εγγραφής μεταξύ 2,20 – 2,30 ευρώ. Η Εθνική και η αγορά αλλάζουν σελίδα, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται το rebalancing, λόγω αύξησης της βαρύτητας της Eurobank στην διαμόρφωση των δεικτών, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πωλούν άλλες μετοχές για να μπουν στη μετοχή της Eurobank, όπως άλλωστε είχε γίνει με Alpha και Πειραιώς με αποτέλεσμα η αγορά να γράψει χαμηλά στις 1.185 μονάδων.

 

Σημειωτέον, ότι η Παρασκευή αναμένεται να είναι μία δύσκολη μέρα για την αγορά αφού θα μπουν περί τα 9 δις. νέες μετοχές της Eurobank. Ήδη, η Κεφαλαιαγορά ξεψαχνίζει το αν υπήρξε υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή κατά το διήμερο Δευτέρας, Τρίτης, με το χαρτί να χάνει πάνω από 25%.

Την ίδια ώρα, όσο κι αν οι ξένοι προσπαθούν να βάλουν κάτω από το χαλί το πολιτικό ρίσκο, εξακολουθεί να αποτελεί απρόβλεπτο παράγοντα ως προς την τάση.

 

Ήδη, ακούγεται πως αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από τρεις μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει το δίλημμα πως αν η Ελιά φέρει μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογές, τότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εξέλιξη που θα συνιστά τη πτώση της. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι χρηματιστές δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν οι χαμηλές πτήσεις, αλλά και οι διακυμάνσεις για τον γενικό δείκτη, αν και τα long only funds και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έχουν την εντύπωση ότι ακόμα και μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις συμφωνίες της νυν κυβέρνησης με τους δανειστές, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα φαίνεται να πλησιάζει την πόρτα της εξόδου  από τα μνημόνια.

 

Στη χειρότερη περίπτωση λοιπόν, δεν θα αποκλειστεί πισωγύρισμα της αγοράς προς τη στήριξη των 1.170 – 1.180 μονάδων.

 

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 124,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75,8 εκατ. ευρώ έγιναν σε πέντε μετοχές, την Πειραιώς, τον ΟΤΕ, την Εθνική, την Alpha και τον ΟΠΑΠ. Την μεγαλύτερη πτώση από τις μετοχές του 25άρη κατέγραψε ο ΟΤΕ κατά 5,45%, στα 10,76 ευρώ, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων κερδών σε σχέση με τα αναμενόμενα, 58 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές. Πτώση 5,15% για την Εθνική που υποχώρησε στα 2,58 ευρώ και την μέση τιμή της αύξησης κεφαλαίου να διαμορφώνεται μεταξύ 2,2 – 2,3 ευρώ. Πιέσεις στη ΔΕΗ κατά 2,73%, στα 11,04 ευρώ, παρά την θετική έκθεση της Goldman Sachs. Από εκεί και πέρα κέρδη για την Eurobank Properties, στα 8,47 ευρώ, πάνω από 3% ενισχύθηκε η Motor Oil, σχεδόν κατά 2% τα κέρδη του Τιτάνα, 1,68% η Jumbo, 1,16% στα 0,696 ευρώ η Alpha και κέρδη με κλείσιμο στο 1,76 ευρώ για την Πειραιώς.

 

Οι απώλειες για την Eurobank ανήλθαν σε 4,69%, στα 0,366 ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 18:26 - 08 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.