ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προθεσμία δύο ετών για Σελόντα, Νηρέα – Ο ρόλος του κ. Αθ. Σκορδά

00:01 - 12 Σεπ 2014 | Επιχειρήσεις
Προθεσμία δύο ετών για Σελόντα, Νηρέα – Ο ρόλος του κ. Αθ. Σκορδά
Σε ειδική αποστολή από τον κ. Αντ. Σαμαρά;

Μετά από δύο χρόνια οι τράπεζες θα αποφασίσουν αν θα τραβήξουν το σωλήνα από τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, το Νηρέα και τη Σελόντα. Προς το παρόν, τουλάχιστον στην περίπτωση της Σελόντα, ο κ. Αθ. Σκορδάς, ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, αναλαμβάνει εκπρόσωπος των πιστωτριών τραπεζών στην εισηγμένη εταιρεία ιχθυοκαλλιεγειών αναλαμβάνοντας μη εκτελεστικό ρόλο, αλλά με αποστολή να συμβάλει στην αναδιάρθρωση της εν λόγω εταιρείας.

 

aselond110914

 

Οι πληροφορίες όμως, αναφέρουν ότι ο κ. Σκορδάς θα έχει έναν περισσότερο διευρυμένο και εποπτικό ρόλο στις εταιρείες του κλάδου, κάτι που αφορά και στον Νηρέα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσδίδει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος αποτελεί από τους πλέον εξαγωγικούς με το Ελληνικό λαβράκι να σερβίρεται στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου. Που σημαίνει ότι η τοποθέτηση ενός ανθρώπου της αγοράς, όπως ο κ. Σκορδάς,  που ταυτόχρονα πέρασε με επιτυχία από το κυβερνητικό πόστο που του είχε αναθέσει ο πρωθυπουργός, η σπουδή και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι μεγάλο.

 

Οι τράπεζες θα καθορίσουν τα κριτήρια συγχώνευσης ενώ αυτές θα έχουν και ηγετικό ρόλο καθώς θα πραγματοποιηθεί πρώτα και μετοχοποίηση χρεών υπέρ των τραπεζών. Παράλληλα, θα είναι αυτές που θα μελετήσουν και θα διαπραγματευθούν τα σχέδια για είσοδο επενδυτών στις επιχειρήσεις. Στο σύνολο τους οι τράπεζες πιστεύουν πως η διέξοδος στα σοβαρά προβλήματα χρεών και ρευστότητας είναι η μετοχοποίηση των δανείων των εταιρειών του κλάδου. Όπως και να ‘χει, εκτιμάται πως οι μέτοχοι δεν τους παρέχουν ακριβή στοιχεία ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση επαρκώς και να προχωρήσουν στις κατάλληλες κινήσεις αναδιάρθρωσης.

 

Όπως συμπεραίνει κανείς μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Eθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων κατά βάση. Χαρακτηριστικό είναι πως στην εταιρεία Δίας ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου, στη Σελόντα το 21%.

 

aselon110914

 

Στο Νηρέα μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο μετοχών, ωστόσο με δάνεια 222 εκ. ευρώ που έχουν χορηγήσει ο λόγος των τραπεζών έχει ειδικό βάρος.

 

Χθες πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η γενική συνέλευση της Σελόντα η οποία αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το reverse split, εν συνεχεία την κεφαλαιοποίηση 50,4 εκατ. ευρώ και τη ρύθμιση των υπολοίπων περίπου 100 εκατ. ευρώ με τους όρους που συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες. Ομόφωνα υπέρ του σχεδίου αναδιάρθρωσης ψήφισε και ο έτερος μεγαλομέτοχος, η Linneaus, όπως ανέφερε ο κ. Στεφανής. Η μετοχική σύνθεση μετά τη μετοχοποίηση των χρεών διαμορφώνεται ως εξής:  το 82% περίπου θα ανήκει στις τράπεζες, η οικογένεια Στεφανή θα ελέγχει κοντά στο 4%, η Linneaus 3,4% και ο κ. Α. Γρυπιώτης με 2,3%. Στο θέμα του στρατηγικού, ναι μεν υπήρξαν επαφές, ωστόσο αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση με επενδυτή.

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:16 - 11 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.