ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια σχέδια των εισηγμένων "αναβάλει" η εκλογολογία

01:01 - 22 Δεκ 2014 | Επιχειρήσεις
Ποια σχέδια των εισηγμένων "αναβάλει" η εκλογολογία
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς τα πάντα στην αγορά έχουν παγώσει. Κορυφαίες επιχειρηματικές πηγές τονίζουν στo «R» ότι το τελευταίο δεκαήμερο συμβαίνουν στις Ελληνικές επιχειρήσεις «πράγματα και θαύματα» και πως η πορεία προς την ανάκαμψη, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Ελληνικό επιχειρείν, μάλλον ανακόπτεται και μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εισηγμένης εταιρείας από τη μικρή κεφαλαιοποίηση που μετά το sell off κατά την πρώτη εβδομάδα ανακοίνωσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ζήτησε από τις τράπεζες που κινεί τους λογαριασμούς της να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντλήσει ο μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών της!

 

Τραπεζικά στελέχη, ακόμα και σε υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων ανά την περιφέρεια υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μικροκαταθέτες που, ούτως ή άλλως, μετά τις φήμες περί χρεοκοπίας το 2010 και το 2012, φρόντισαν να σπάσουν τις καταθέσεις τους σε μικροποσά. Το πρόβλημα είναι η ανάγκη των επιχειρήσεων να έχουν στη διάθεσή τους μετρητά και πρόσβαση σε ρευστό. Και όσο συνεχίζεται το  κλίμα της πολιτικής αστάθειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο…

 

Τόσο άσχημο είναι το κλίμα στην αγορά, που για τον Ιανουάριο προγραμματισμένες ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων εισηγμένων, π.χ. Τιτάν κ.ά., δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν, κάτι που παραδοσιακά γινόταν τον πρώτο μήνα του έτους, καθώς συνηθίζεται το κλίμα στις αγορές να είναι ελπιδοφόρο. Υπενθυμίζεται δε, ότι από  τον περασμένο Νοέμβριο έχουν παγώσει τις εκδόσεις τους Μυτιληναίος, Motor Oil κ.ά. Ταυτόχρονα, έχουν κολλήσει οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων, με τις τράπεζες, επικαλούμενες το πολιτικό ρίσκο, να μεταθέτουν χρονικά τις αποφάσεις τους και με ορατά τα θέματα ρευστότητας και αποπληρωμής υποχρεώσεων σε προσωπικό  και προμηθευτές. Αυτά αφορούν τον Νηρέα, τον όμιλο Λιακουνάκου, κατασκευαστικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Δύο νέες εισαγωγές προς το Χ.Α., της Εθνικής Πανγαία και της Μέγας Γύρος της οικογένειας Νίκα, εκεί που ήταν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών τους μέχρι τέλος του χρόνου, πηγαίνουν πια για το πρώτο 3μηνο του 2015. Κι αν δεν έχουν «ηρεμίσει» τα πολιτικά πράγματα, δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί αυτό ούτε μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.

 

Το τίμημα για τον Αστέρα προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 200 – 250 εκατ. ευρώ δεν έχει πληρωθεί, ενώ έχει μπλοκαριστεί και η πώληση του asset management, τουλάχιστον προς το παρόν. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα της Eurobank της εταιρείας Eurolife. Πρόκειται για τρανταχτά παραδείγματα, που το πολιτικό ρίσκο προφανώς και έχει επηρεάσει δυσμενώς, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ο τελευταίος μήνας της χρονιάς θα επηρεάσει ταυτόχρονα και τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, με τις συνέπειες να είναι ορατές και στην πορεία των μετοχών.     

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.