ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα δικαστήρια η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από την Vivartia

01:01 - 22 Ιαν 2015 | Επιχειρήσεις
Στα δικαστήρια η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από την Vivartia
Υπόδικη είναι από χθες η διοίκηση Παπαδάκη της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία δεν παραδίδει τα… κλειδιά της εταιρείας στο νέο ιδιοκτήτη, την Vivartia που ανήκει στον όμιλο της MIG.

 Eνώ υπήρξε συμφωνία τον Απρίλιο του 2014 για την απόκτηση του 43% της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας κι ενώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα συναίνεσε στο deal και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ο πρώην στρατιωτικός γιατρός και γαμπρός της οικογένειας Χατζάκου που ήταν οι αρχικοί ιδιοκτήτες της MΕΒΓΑΛ, ο κ. Παπαδάκης, αρνείται να παραδώσει τα κλειδιά, διακινώντας στην αγορά πληροφορίες ότι συνομιλεί με στρατηγικό επενδυτή. Σημειωτέον, ότι το ποσοστό της Vivartia θα ανέλθει στην ΜΕΒΓΑΛ σε 57,8% αφού ήδη κατέχει το 14,8%.   

 

Πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι η Vivartia από την πλευρά της έχει καταθέσει μήνυση για κακουργηματική απάτη εκ μέρους της νυν διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ και ταυτόχρονα έχει ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας, απευθυνόμενη σε ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατά την Vivartia, ο έλεγχος των ορκωτών το καλοκαίρι του 2014 έχει αποκαλύψει μελανά στοιχεία στον ισολογισμό, τέτοια που προκαλούν ερωτήματα στους μετόχους της εταιρείας, ικανά ταυτόχρονα να προκαλέσουν το «ενδιαφέρον» των φορολογικών αρχών. Την ίδια ώρα το προσωπικό μένει απλήρωτο για επτά μήνες, ενώ ουκ ολίγες είναι οι αντιδράσεις των παραγωγών – προμηθευτών γάλακτος προς τη ΜΕΒΓΑΛ.

 

Το τίμημα της εξαγοράς του 43% από την οικογένεια Παπαδάκη συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και προβλεπόταν να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεως της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατ.

 

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επαφές με τη Μεβγάλ, καθώς μάλιστα η Vivartia δεν συμμετέχει ούτε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αν και κατέχει το 14,8% αυτής. Ας σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που επιχειρεί η Vivartia να εξαγοράσει τη Μεβγάλ. H πρώτη απόπειρα ματαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εγκρίνει τη συγκέντρωση. Ανεξαρτήτως, πάντως, της έκβασης στην υπόθεση της εξαγοράς της Μεβγάλ, στρατηγικός στόχος της Vivartia παραμένει η ενίσχυση της εξωστρέφειας έτσι ώστε σε ορίζοντα τριετίας το 30% του τζίρου της να προέρχεται από τις πωλήσεις της εκτός Ελλάδος. Η εταιρεία έχει πλέον παρουσία σε 38 χώρες, ενώ το 2011 δραστηριοποιούνταν μόλις στο 1/3 αυτών. Ειδικά ο κλάδος εστίασης της Vivartia έχει πλέον παρουσία σε 11 χώρες με 32 καταστήματα, ενώ το 2011 η παρουσία του περιοριζόταν σε 4 χώρες με 16 καταστήματα.

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.