ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς αλλάζει ο «επιχειρηματικός χάρτης» στην Ελλάδα

09:30 - 24 Δεκ 2015 | Επιχειρήσεις
Πώς αλλάζει ο «επιχειρηματικός χάρτης» στην Ελλάδα
Η ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με τη συνδρομή των εξειδικευμένων ξένων funds θα οδηγήσει προσεχώς σε ραγδαία αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, με αφετηρία το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, όταν θα δοθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι πρώτες άδειες λειτουργίας εταιριών διαχείρισης προβληματικών δανείων, και θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Το 2016 θα είναι χρονιά ξεκαθαρίσματος σε μια σειρά από επιχειρηματικούς κλάδους αιχμής, ένα έτος διαχωρισμού μεταξύ των εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες από αυτές που δεν έχουν προοπτική και μοιραία θα εκκαθαριστούν, με απώτερο στόχο την ροή κεφαλαίων προς το υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή πάντως, πέραν των τραπεζών και των εξιδανικευμένων funds-διαχειριστών, ρόλο θα παίξουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι βασικοί μέτοχοι που θα κληθούν να.. ρίξουν κεφάλαια, να συνεισφέρουν με «φρέσκο χρήμα» ώστε να αποδείξουν ότι πιστεύουν στις προοπτικές των ομίλων, προχωρώντας και σε ρυθμίσεις οφειλών ώστε τα δάνεια να ξαναγίνουν ενήμερα και βιώσιμα.

Αν επιχειρήσουμε να αναφερθούμε σε κλάδους στους οποίους εκτιμάται ότι θα πέσουν τα φώτα του ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών θα είναι ο τουριστικός - ξενοδοχειακός, ο αγροτικός και βιοτεχνικός που αποτελούν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και επιμέρους κλάδοι όπως λ.χ. των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, του real estate, το λιανεμπόριο, η ναυτιλία αλλά και γενικά σε όσους παραγωγικούς κλάδους νοούνται ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Ακόμα και οι επιβαρυμένες με δάνεια εταιρείες των κλάδων αιχμής θα έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από πιστωτές-funds ώστε να καταστούν βιώσιμες, να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις με την εισροή διεθνών κεφαλαίων.

Πάντως, από το σύνολο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ανέρχονται σε 35-40 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως αφορούν κοινοπρακτικά δάνεια, άρα θα έχουμε λογικά και… κοινοπρακτικού τύπου αντιμετώπιση. Ο δε ιδιοκτήτης-μέτοχος θα κληθεί να εισφέρει κεφάλαια στην όποια αναδιάρθρωση, και να πετύχει μελλοντικά οφέλη εφόσον η εταιρεία κριθεί βιώσιμη και έχει
προοπτική εμφάνισης λειτουργικών κερδών, ενδεχομένως με τη σύμπλευση νέων μετόχων που θα αγοράσουν τα δάνεια και θα συνεισφέρουν κεφάλαια.

Αν η εταιρία κρίνεται μη βιώσιμη και υπάρχει απροθυμία εκ μέρους των ιδιοκτητών της, τότε η επιχείρηση θα εκκαθαρίζεται με στόχο την ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων, θα τεμαχίζεται, θα πωλούνται πάγια και συμμετοχές κ.λπ. 

Η κάθε τράπεζα θα εξειδικεύσει από το νέο έτος το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσει τις επιλογές του πλαισίου με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα, είτε με ξεχωριστό εσωτερικό φορέα είτε σε συνεργασία με εταιρία που θα ιδρύσει ξένο fund στην Ελλάδα, είτε και σε συνδυασμό των παραπάνω μοντέλων. Με «ακτινογραφημένα» τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η ΤτΕ θα δώσει κατευθύνσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2016 για το πόσα δάνεια πρέπει να αναδιαρθρωθούν, θα παρακολουθεί την πορεία τους και εφόσον αυτή δεν αποδίδει, οι τράπεζες θα υποχρεώνονται στην πώλησή τους.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.