ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επόμενα σχέδια του Fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου

10:04 - 22 Φεβ 2017 | Επιχειρήσεις
Τα επόμενα σχέδια του Fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου
Του Γιώργου Αλεξάκη Στην αναζήτηση δυναμικών εταιριών έχει επιδοθεί εδώ και τρία χρόνια το επενδυτικό σχήμα Diorama Investments Hellenic Growth Fund που ηγείται ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχοντας επενδύσει 50 εκατομμύρια. Το private equity fund έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή του σε τέσσερις νέες εταιρίες, οι δύο εκ των οποίων πρόκειται να δημοσιοποιηθούν το προσεχές δίμηνο. «Εγώ ωφελήθηκα από αυτή τη χώρα, εδώ αναδείχθηκα, εδώ θέλω να προσφέρω όπου μπορώ» τόνισε με αφορμή το όλο project ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ήδη το επενδυτικό σχήμα που προήλθε από τη σύμπραξη περίπου δέκα επενδυτών και προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης ελεγχόμενο από  την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου (CSSF) έχει επενδύσει 26 εκατομμύρια σε τρεις εταιρίες. Συνολικά διαθέτει  135 εκατ. ευρώ κι έχει στόχο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 14%.
 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση του επενδυτικού σχήματος, ο ορίζοντας επενδύσεων του κυμαίνεται από 4-6 χρόνια στις εταιρείες που επιλέγει. Η πρακτική που ακολουθεί είναι μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου να παίρνει μειοψηφικά ποσοστά, συμβάλλοντας στο mamanement.
 
Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε χτες ότι «όταν χτύπησε η κρίση ήμουν στο ΣΕΒ. Είδα από τη αρχή ότι η κρίση θα κρατήσει πολύ. Στα πρώτα χρόνια της κρίσης φτιάξαμε ένα fund για δώσουμε ένα μήνυμα ότι πιστεύουμε στη χώρα. Τώρα, αυτό καθρεφτίζεται με αυτές τις επενδύσεις».
 
Αναφορικά με την έξοδο από την κρίση, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι «απαιτείται ένα κλίμα αλλαγής της ψυχολογίας, το οποίο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Αυτό είναι ανάπτυξη: Το άθροισμα της οικονομικής δράσης και των προσπαθειών όλων μας. Από τους μικρούς, που θα δουν φως στο τούνελ και θα ανοίξουν ένα μικρό μαγαζάκι μέχρι τους μεγαλύτερους».
 
Το σχήμα που έχει την καθημερινή διαχείριση στην Ελλάδα για λογαριασμό  Diorama Investments Hellenic Growth Fund είναι η Deca Investments AIFM Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων (Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.), η οποία ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι η πρώτη εταιρεία τέτοιου είδους στην Ελλάδα που πήρε άδεια από την εποπτική αρχή.
 
Η Deca έχει πέντε εταίρους και αποτελείται από έμπειρα στελέχη με καλή γνώση ολόκληρου του επενδυτικού οικοσυστήματος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Διευθύνων σύμβουλος της Deca Investments είναι ο κ. Νίκος Κούλης, ενώ πρόεδρος του δ.σ. του Diorama HGF είναι ο επί σειρά ετών δ/νων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος.
 
Στα κριτήρια που βάζει το επενδυτικό σχήμα εντάσσονται η ποιότητα, η αξιοπιστία και η συνέπεια του management και των ιδιοκτητών, η φιλοδοξία για ανάπτυξη και η εταιρική διακυβέρνηση.
 
Όπως επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κούλης, η ομάδα έχει μελετήσει περίπου 200 μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες από πολλούς κλάδους, με κυρίαρχους τα τρόφιμα, την τεχνολογία και τη μεταποίηση. «Επιλέγουμε εταιρείες που αν είναι καλές στην Ελλάδα θέλουμε να τις κάνουμε καλές και στην Ευρώπη και γιατί όχι και σ' όλο τον κόσμο, ανάλογα με το αντικείμενό τους» σημείωσε ο κ. Κούλης. Όπως τόνισε «στόχος είναι να κάνουμε 12-15 τέτοιες επενδύσεις τα προσεχή χρόνια.
 
Το fund έχει δεκαετή διάρκεια ενώ εκ του καταστατικού δεν μπορεί να επενδύσει πάνω από το 12,5% του ενεργητικού του σε μια επιχείρηση, (κανόνας ασφάλειας δια παν ενδεχόμενο).
 
Οι τρεις πρώτες επιλογές του fund έρχονται από τη βιομηχανία, την υψηλή τεχνολογία και τον πρωτογενή τομέα.
 
Atlas Tapes
 
Στα Atlas Tapes 7,2 εκατ. ευρώ ανήλθε η επένδυση του Diorama. Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας, εξάγοντας άνω του 80% της παραγωγής της.
 
Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της, απασχολώντας περίπου 350 εργαζόμενους, ενώ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 65 εκατ. ευρώ.
 
Damavand
 
Στο ποσό των 7 εκατομμυρίων ανήλθε η επένδυση και στην εταιρία παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης τομάτας και χυμών φρούτων, τη  Damavand S.A. Η Damavand Α.Ε. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της με ισχυρή και αυξανόμενη εξαγωγική βάση, έχοντας την έδρα και το εργοστάσιό της στην Καρδίτσα. Η δυναμικότητα του εργοστασίου ξεπερνά τους 150.000 ΤΝ νωπής τομάτας και φρούτων ετησίως ενώ απασχολεί 100 άτομα μόνιμο και 250 εποχικό προσωπικό...
 
InternetQ
 
Στην ψηφιακή οικονομία και στην υψηλή τεχνολογία δραστηριοποείται η InternetQ, όπου το  Diorama επένδυσε 12 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην επιχείρηση.
 
Η InternetQ δραστηριοποιείται στην παροχή μουσικής μέσω κινητών τηλεφώνων ή tablets (music streaming), καθώς επίσης και σ' ένα λογισμικό που φέρνει σε επαφή διαφημιστές και ψηφιακούς εκδότες, για διαφημίσεις σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (in-app advertising). Δραστηριοποιείται σε Κίνα, Ινδία, Μαλαισία Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες και απασχολεί 230 εργαζόμενους. Το Diorama φιλοδοξεί να βοηθήσει την InternetQ να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια διαφημιστική αγορά μέσω κινητών, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 125 δισ. δολ. το 2018.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 22 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.