ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Μάιο ενεργοποιείται ο καταπιστευτικός λογαριασμός Κύριο

10:02 - 01 Μαϊ 2017 | Επιχειρήσεις
Το Μάιο ενεργοποιείται ο καταπιστευτικός λογαριασμός
Εντός του Μάη αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού (escrow account) που δημιούργησε το υπ. Οικονομίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας σε ημερίδα του Προγράμματος της ΕΕ για τις ΜΜΕ (COSMΕ).

Ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμό (escrow account) επιτρέπει την εκταμίευση πόρων χωρίς να απαιτείται η καταβολή εγγυητικής επιστολής. Αυτή η υποχρέωση απέτρεπε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από το να υποβάλουν προτάσεις. Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός προβλέπεται άνοιγμα σε περισσότερους δικαιούχους.

 

Παράλληλα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια στήριξης των ΜμΕ προσπαθεί να ενεργοποιήσει σειρά επενδυτικών εργαλείων, σύμφωνα με όσα είπε οκ. Χαρίτσης.

 

Όπως ανέφερε, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ξεκινά η δράση του νέου ΕΣΠΑ «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατ. €). Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τη σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις ή ομάδες επιχειρήσεων για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

 

Έπονται προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν:

  • την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων,
  • τις δράσεις εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διεθνοποίησή τους,
  • τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων (clusters & meta clusters) για τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, και
  • την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική βιομηχανία, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων.

Αναπτυξιακός νόμος

  • Για πρώτη φορά, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, είναι επικεντρωμένος στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που εστίαζαν σε λίγα μεγάλα, κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογίας και αναπτυξιακού αποτυπώματος, σχέδια.
  • Ο νέος Νόμος δίνει σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια και είναι καινοτόμος ως προς τα χρηματοδοτικά κίνητρα συνδυάζοντας φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις.
  • Προβλέπει επιδοτήσεις μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε λίγους μόλις μήνες λειτουργίας του κατατέθηκαν 707 επενδυτικά σχέδια συνολικού π/υ 1,9 δις. ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των σχεδίων (649) αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Εργαλεία χρηματοδότησης

 

1.       Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης και χαμηλά επιτόκια.

 

2.       Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund). Μέσα από το Ταμείο Συνεπενδύσεων θα μπορούν, για πρώτη φορά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital). Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε καινοτόμες ΜΜ επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν κεφάλαια από μεγάλους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που δεν μπορούσαν έως τώρα να τις προσεγγίσουν λόγω του μικρού τους μεγέθους. Αρχικό κεφάλαιο 260 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση θα ξεπεράσουν τα 500 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ταμείο Συνεπενδύσεων στην Ευρώπη. Η υλοποίηση του προχωρά τάχιστα. Ήδη μέσα στον Μάη ξεκινά η διαδικασία επιλογής των διοικητών των 12 υποταμείων του.

 

3.       Ταμείο Μικροπιστώσεων. Θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα και επαγγελματίες που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό με μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

 

4.       Σχέδιο Γιούνκερ: για την εγγύηση χρηματοδότησης, κυρίως ΜΜΕ, έχουν εγκριθεί πάνω από 350 εκατ. € προς ενδιάμεσες τράπεζες που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δις € (Μετά τη φάση της πρώτης αξιολόγησης, προεπιλέχθηκαν 42 έργα).

 

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.