ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηθεοδοσίου: «Στοπ» στον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων

10:04 - 29 Μαϊ 2017 | Επιχειρήσεις
Χατζηθεοδοσίου: «Στοπ» στον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων
Την ανάγκη προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2017».

«Οφείλει η κυβέρνηση να θέσει τους κανόνες και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές σε βασικούς τομείς, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η οικονομία μας για επενδύσεις. Με μείωση της υφιστάμενης φορολογίας επιχειρήσεων, με παροχή κινήτρων, με πάταξη της γραφειοκρατίας, τότε ναι, ο στόχος είναι εφικτός. Και εφόσον επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα ξαναμπαίνει δυναμικά στο χάρτη, ενώ παράλληλα στέλνει και ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

 

Οι ενέργειες που θα γίνουν όμως πρέπει να είναι συνδυαστικές και να πρεσβεύουν την αρχή της ισότητας και της ισονομίας. Να αποφύγουμε δηλαδή πάσει θυσία τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον Έλληνα επιχειρηματία και να επενδύσει σε αυτόν. Η επιτυχία του θα είναι επιτυχία της οικονομίας μας στο σύνολο της» τόνισε.

 

Επίσης ανέφερε ότι «η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού λοιπόν, η δεύτερη ευκαιρία για όσους είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι βελτιωτικές αλλαγές για τον υπολογισμό φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, είναι επιβεβλημένες ενέργειες και αυτό θα ήθελα να το σημειώσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία το όποιο εγχείρημα, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν χρειάζονται κι άλλες δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά συγκεκριμένες και κυρίως αποτελεσματικές δράσεις.»

 

Μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός

 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έδωσε παράλληλα έμφαση στην αλλαγή εικόνας του Ελληνικού τουρισμού ως εφαλτήριο συνολικής ανάπτυξης.

 

«Ένα άλλο μεγάλο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ο τουρισμός μας. Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μία καταπληκτική γωνιά του πλανήτη, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Για πολλούς οικονομικούς παράγοντες, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία. Για την καλύτερη προστασία του προϊόντος λοιπόν και την περαιτέρω ανάπτυξη του, είναι χρήσιμο να δούμε πως θα τον εξελίξουμε. Η εποχή του ρουμς του λετ, της γκρηκ σαλαντ και του μουζάκα, είναι πλέον παρωχημένη, ανήκει στο παρελθόν. Και εμείς πρέπει να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η στόχευση μας σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε την ηγετική θέση που έχουμε στη διεθνή αγορά, αλλά να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

 

Τέλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και του ΕΒΕΑ, για την παρουσίαση στην Ελλάδα της πλατφόρμας της Αλιτριπ, που ανήκει στον κινέζο κολοσσό Αλιμπαμπα. «Ήταν η συνέχεια μία προσπάθειας που ξεκίνησε το ΕΕΑ πριν από περίπου έναν χρόνο, ανοίγοντας το δρόμο στις ελληνικές επιχειρήσεις για συνεργασία με την κορυφαία ίσως εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με τον ρεαλιστικό κοινό στόχο που τέθηκε να ανεβάζει τον αριθμό των κινέζων τουριστών στη χώρα μας από 100.000 ετησίως που είναι σήμερα, στο 1.000.000 σε βάθος τριετίας και πολλαπλάσιους σε βάθος πενταετίας.»


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.