ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμένεται «συνωστισμός αιτήσεων» για τη ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

08:43 - 14 Ιουλ 2017 | Επιχειρήσεις
Αναμένεται «συνωστισμός αιτήσεων» για τη ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού
Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία εκτιμάται από πηγές του υπ. Οικονομίας ότι θα έχουν την «τιμητική» τους στις διαδικασίες εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που θα αρχίσει να τρέχει από τις 3 Αυγούστου με την ολοκλήρωση της έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Ήδη έχει εκδοθεί η μία που αφορά οφειλές στον ΕΦΚΑ. Οι συνολικά έξι υπουργικές αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών θα βάζουν ένα αναλυτικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.
 
Σημειώνεται ότι το σύνολο των κόκκινων δανείων στις τράπεζες ξεπερνά τα 105 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μαζί με τα χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται στα 220 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται οφειλές προς τρίτους δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές των επιχειρήσεων ακόμα και εργαζόμενους.
 
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 400.000 αιτήσεις αναμένεται να υποβληθούν συνολικά στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Από αυτές οι 150.000 αιτήσεις εκτιμάται ότι θα αφορούν δάνεια στις τράπεζες και οι υπόλοιπες 250.000 θα αφορούν κυρίως χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας και  Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάρτησε στη Διαύγεια τη μεθοδολογία και τα κριτήρια  για τον προσδιορισμό του αριθμού και το ύψος των δόσεων.
 
Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ( Κ.Ε.Α.Ο.)  θα δίνει έγκριση για την εξόφληση των οφειλών  σε διάστημα 120 μηνιαίων δόσεων δηλαδή σε 10 χρόνια. Για την εκτίμηση  της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη θα ληφθούν  υπόψη  μεταξύ άλλων για τα νομικά πρόσωπα τα κέρδη  προ φόρων τόκων  και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης  της  τελευταίας τριετίας πριν την υποβολή  της αίτησης του οφειλέτη και προϋποθέτει την υποχρέωση αποπληρωμής των φόρων, την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων απαραίτητων για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης όπως και την πραγματοποίηση του ελάχιστου αναγκαίου  ποσού για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, όπως και οι καταθέσεις που διαθέτει η επιχείρηση.
 
Η συνολική προς ρύθμιση της βασικής οφειλής  δεν  πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 300.000  ευρώ. Το ΚΕΑΟ δεν θα συναινεί σε περιπτώσεις που διαθέτει δική του μελέτη βιωσιμότητας βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.
 
Ο μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού παράλληλα  θα εξετάζει και θα αξιολογεί την αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων  του οφειλέτη και των συνοφειλετών και των βεβαρημένων υπέρ τους  περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Το σημείο τριβής αναμένεται να είναι ο προσδιορισμός της ακίνητης και στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή  ακίνητων το ΚΕΑΟ  θα λαμβάνει υπόψη τη  φορολογητέα αξία με βάση τον υπολογισμό του  ΕΝΦΙΑ  ενώ στη περίπτωση  που δεν υπάρχει  ΕΝΦΙΑ θα γίνεται με βάση τον υπολογισμό αξίας «ΑΑ ΓΗΣ» και η ορθότητα του υπολογισμού της  θα βεβαιώνεται από συμβολαιογράφο.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 08:52 - 14 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.