ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Να μην επιστρέψουμε στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της οικονομίας Κύριο

19:27 - 03 Μαρ 2018 | Επιχειρήσεις
Μυτιληναίος: Να μην επιστρέψουμε στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της οικονομίας
Με φόντο την ανακοίνωση της δεύτερης, εκ των τριών, μεγάλης επένδυσης του ομίλου Μυτιληναίος στον χώρο της ενέργειας, ύψους 300 εκατ., ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μητυλιναίος, εξέφρασε τις απόψεις του για την οικονομία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ΣΕΒ αλλά και τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Αναλυτικότερα σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Μητυλιναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από το μνημόνιο, κρούοντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για νοοτροπίες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. “Να μην επιστρέψουμε στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της οικονομίας” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες ως πρόεδρος του ΣΕΒ

O επειχηρηματίας αναφέρθηκε βασικές προτεραιότητες που θα επικεντρωθεί ως πρόεδρος του ΣΕΒ. «Μπορεί να έχουμε επιχειρηματικές επιτυχίες στο εξωτερικό αλλά ξεκινήσαμε από την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας» επισήμανε.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τη νέα δομή του Συνδέσμου αναφέροντας ότι «Στη νέα δομή αναλαμβάνω πρόεδρος. Ο κ Στασινόπουλος θα είναι πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας ο κ. Παπαλεξόπουλος αντιπρόεδρος. Πρόκειται για ένα καθαρό σήμα από τον ΣΕΒ στην αγορά για την επόμενη μέρα που προσβλέπουμε».

Η έξοδος από την κρίση

Σχολιάζοντας την ελληνική οικονομική κρίση ο κ. Μητυλιναίος είπε πως “τα μνημόνια βοήθησαν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ωστόσο με μεγάλο κοινωνικό κόστος και πρέπει σήμερα να αποκατασταθούν αδικίες. Το μείζον είναι η έξοδος από τα μνημόνια να μην αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και οι Έλληνες να αναλάβουν την πνευματική ιδιοκτησία των νέων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που απαιτούνται”.

Την ίδια στιγμή έσπευσε να προσθέσει ότι “Μπορούμε ως Έλληνες σε έναν χρόνο να γκρεμίσουμε αυτό που χτίσαμε με τόσο κόπο τόσα χρόνια. Όλοι μας έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από την κρίση και θα είναι απόλυτη καταστροφή η επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος”.

Επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον

Για το επενδυτικό περιβάλλον τόνισε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις επενδύσεις είναι η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση. "Πρέπει να φύγουμε ως χώρα από τα διεθνή πρωτοσέλιδα", τόνισε.

Για τη φορολογία σημείωσε ότι σημασία έχει για τις επιχειρήσεις όχι μόνο ο φόρος εισοδήματος αλλά η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές, και στην Ελλάδα η επιβάρυνση αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Τα δημοσιονομικά θέματα

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις θέσει Βίζερ ο Ευάγγελος Μητυλιναίος  είπε “Για τα δημοσιονομικά δεν είναι μείζον το δίλημμα προληπτική γραμμή ή buffer stock.  Εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να δούμε σοβαρά τι θα γίνει με το θέμα του χρέους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών. Να δούμε τι θα γίνει και στην Ιταλία. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και δικαιούται καλύτερης μεταχείρισης” υπογράμμισε.

Η παιδεία ξεπερνά τα κόμματα

Σε ό,τι αφορά την παιδεία είπε χαρακτηριστικά “Πρόκειται για μια κοινωνική επένδυση που δεν κουμπώνει με τη νοοτροπία των πολιτικών που θέλουν απόδοση στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο πρέπει να είναι υπερκομματικό θέμα”.

Να υιοθετήσουμε τα Σκόπια

Ερωτηθείς για για το διεθνές περιβάλλον τόνισε ότι τα Σκόπια “είναι η μοναδική ακραιφνώς φιλική χώρα στα σύνορά μας και επείγονται να λύσουν τα προβλήματα με την Ελλάδα θεωρώντας ότι η πιο στενή σύνδεση με την Ελλάδα θα τους λύσει πολλά προβλήματα. Πρέπει να βγει το ζήτημα από το πολιτικό παιχνίδι και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου”.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 03 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.