ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα... απόνερα των capital controls στις ελληνικές επιχειρήσεις Κύριο

06:31 - 14 Μαϊ 2018 | Επιχειρήσεις
Τα... απόνερα των capital controls στις ελληνικές επιχειρήσεις
Σε 46 ημερολογιακές μέρες από σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 3 χρόνια από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείας Γιάνη Βαρουφάκη και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμη δυσλειτουργίες στους εξής τομείς:

1) Μέρος των προμηθευτών πρώτων υλών και ιδιαίτερα εκείνων του εξωτερικού εξακολουθούν να απαιτούν πληρωμές με εξαιρετικά δυσμενείς όρους (προκαταβολή, ελάχιστες ημέρες πίστωσης), καθώς  δεν τους παρέχεται επαρκής πιστωτική κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων ακόμα και για  μεγάλες και φερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις.

2) Η διαδικασία πληρωμών προμηθευτών εξωτερικού, μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών, αν και έχει βελτιωθεί  σημαντικά παραμένει όμως ένας παράγοντας καθυστέρησης σε περιπτώσεις επειγουσών πληρωμών, καθώς  απαιτούνται εγκρίσεις από τις αρμόδιες επιτροπές. 
3) Καθυστερεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση συνεργασίας με νέο πιστωτικό ίδρυμα. 
Ολες οι παραπάνω δυσλειτουργίες οφείλονται στο γεγονός ότι το επενδυτικό ρίσκο(country risk) της χώρας παραμένει σε υψηλά επίπεδα αφού οι ξένοι συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται τη χώρα μας παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει το παραμικρό δικαίωμα καθυστέρησης στη προκαταβολή κεφαλαίων για την αγορά πρώτων υλών. Τα capital controls αποτέλεσαν σημαντικό πισωγύρισμα για την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και έχουν επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις προοπτικές επιβίωσης των επιχειρήσεων. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία, που μετρά τις απώλειές της στη μείωση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και σήμερα η διαδικασία των αναγκαίων εγκρίσεων για την εισαγωγή αγαθών, πρώτων υλών ή μηχανημάτων αποδείχθηκε χρονοβόρα και καταδικαστική για πολλές επιχειρήσεις, ενώ αρκετοί επαγγελματίες αναγκάστηκαν να «παγώσουν» την παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα τα capital controls να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιζήμια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα επεκτάθηκε και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες εισάγουν πρώτες ύλες, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό εμπορικό έλλειμμα της χώρας. 
Οπως εξηγούν διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ: <Στην Ελλάδα κρατάμε μετρητά μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες και τα υπόλοιπα τα ανασύρουμε κάθε εβδομάδα. Ετσι έχουμε κάποια επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας». Οι εταιρείες από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls έθεσαν ως προτεραιότητα να διασφαλίσουν την προμήθεια των απαραίτητων για την παραγωγή πρώτων και λοιπών υλών από το εξωτερικό, διατηρώντας έτσι επαρκή χρηματικά διαθέσιμα σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδος. Επόμενη κίνηση ήταν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, προμηθευτές αλλά και εργαζομένους, προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη και το κύρος της επιχείρισης. Το μείζον θέμα για κάθε επιχείρηση το 2018, όπως συνέβη σ' όλα τα χρόνια της ύφεσης (2010-2017) που έχει προηγηθεί, είναι να έχει επάρκεια ρευστότητας. Δυστυχώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν καθυστερήσει δραματικά να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους και να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος, προκειμένου να ξεκινήσουν από καλύτερη θέση τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με αναλυτές, τα βάρη του δανεισμού δεν μπορούν να μεταφέρονται αιωνίως.
Aνέστης Ντόκας 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.