ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικός στην καρδιά αλλά σε μέγεθος πολυεθνικός ο όμιλος Μυτιληναίου

08:00 - 08 Ιουν 2018 | Επιχειρήσεις
Ελληνικός στην καρδιά αλλά σε μέγεθος πολυεθνικός ο όμιλος Μυτιληναίου
Ο τίτλος του κειμένου είναι η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο σώμα των μετόχων κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ομίλου.

Ο κ. Μυτιληναίος θέλησε μ αυτή τη φράση να περιγράψει την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ελληνικού ομίλου που έχει αναδειχθεί σ έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες στο χώρο των μετάλλων, της ενέργειας και των ολοκληρωμένων έργων και υποδομών μέσω της Μέτκα. Η Μυτιληναίος το 2017 εμφάνισε μια δυναμική κερδοφορία  με την αύξηση των καθαρών κερδών σε ετήσια βάση να αγγίζει το ποσοστό του 352% ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρίας  για το 2017 ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 22,5% σε σχέση με το 2016.

Αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης

Ο κ. Ευάγγελος  Μυτιληναίος έκανε εκτενή αναφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό και τις αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, που εγκρίθηκαν μάλιστα από τη ΓΣ.

Πρόκειται ίσως για τη πρώτη ελληνική επιχείριση που  διοικείται στα πρότυπα των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος ως «ελληνικές εταιρείες έχουμε μια αμφισβήτηση από τις παγκόσμιες αγορές και επομένως οφείλουμε όχι απλά να συμμορφωνόμαστε αλλά και να είμαστε καλύτεροι από τα διεθνή στάνταρ  καθώς υπάρχει καχυποψία» Με βάση τις νέες αρχές, η εταιρική διοίκηση ασκείται πλέον από εκτελεστική επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μυτιληναίος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε νέα διεύθυνση εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και διεύθυνση συμμόρφωσης, με τη Μυτιληναίος να είναι η πρώτη μη τραπεζική εισηγμένη που δημιουργεί τέτοιες διευθύνσεις.  Σε ό,τι αφορά το ΔΣ από 7μελές στο οποίο υπήρχαν 3 ανεξάρτητα μέλη και 4 εκτελεστικά μη ανεξάρτητα όλα μέλη της ιδρυτικής οικογένειας της Μυτιληναίος πλέον το ΔΣ γίνεται 11μελές με την οικογένεια να εκπροσωπείται από 1 μέλος ενώ 7 στα 11 είναι ανεξάρτητα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ενέκρινε η ΓΣ (μάλιστα έγινε χωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα μέλος) το νέο ΔΣ (με τετραετή θητεία) διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ευάγγελος Μυτιληναίος

2. Σπύρος Κασδάς

3. Ευάγγελος Χρυσάφης

4. Δημήτρης Παπαδόπουλος

5. Παναγιώτα Αντωνάκου

6. Χρήστος Ζερεφός

7. Μανόλης Κακαράς

8. Κωσταντίνα Μαυράκη

9. Γιάννης Πετρίδης

10. Αλέξης Πιλάβιος

11. Γιώργος Χρυσικός

Η μεγάλη επένδυση του φυσικού αερίου

Αναφερόμενος ο κ. Μυτιληναίος για  τη μεγάλη νέα επένδυση στον ηλεκτρισμό κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου ύψους 300 εκατ. ευρώ, υποστήριξε ότι συναρτάται με τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά καθώς εάν επιτραπεί το block trading (υποβολή προσφορών με portfolio μονάδων) η ΔΕΗ θα μπορεί να βάζει παλιές και ανταποδοτικές μονάδες μαζί με υδροηλεκτρικά και να πετά εκτός αγοράς πιο σύγχρονες και αποδοτικές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η ΡΑΕ είναι αρμόδια και δυστυχώς καθυστερεί  «θέλω να πιστεύω όχι επίτηδες, αλλά επειδή είμαστε καχύποπτοι έχουν γνώση οι φύλακες». Όλοι οι φορείς αποδέχονται ότι θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος μετά το 2020, δεν μπορεί να λένε αυτό και να μη γίνεται τίποτα, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Η επένδυση της αλουμίνας

Η επένδυση της αλουμίνας είναι διαφορετική ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος καθώς συναρτάται με τις συνθήκες στην παγκόσμια αγορά. «Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα τελικά νούμερα των μελετών για την αποδοτικότητα της επένδυσης, είμαστε υποχρεωμένοι λόγω των επενδυτικών αβεβαιοτήτων στην Ελλάδα να οριστικοποιήσουμε την επένδυση όταν θα μπορούμε να πούμε στου μετόχους ότι θα είναι σίγουρα αποδοτική» πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση.

Ο κλάδος της μεταλλουργίας τόνισε ο κ Μυτιληναίος «είναι ο πιο ισχυρός και ωφελείται από το διεθνές περιβάλλον και είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των προβλημάτων, έχει ήδη ξεκινήσει να πωλείται μέρος της παραγωγής του 2019 σε εξαιρετικές τιμές» Αναφορικά με τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι <το διεθνές εμπόριο προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα σε όλους τους συμμετέχοντες και εξέφρασε την επέκταση να μην υπάρξει κλιμάκωση και αντίμετρα. Στο αλουμίνιο έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών.

«Εμείς ωφελούμαστε και ως εταιρεία κερδίζουμε, δεν πραγματοποιούμε πωλήσεις στις ΗΠΑ, όμως δεν επιχαίρουμε γιατί εάν επιδεινωθεί το συνολικό κλίμα τότε δε θα γλιτώσει κανείς» συμπλήρωσε ο κ Μυτιληναίος.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των κατασκευών το 2018 θα είναι η τελευταία χρονιά συγκέντρωσης και μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων, προβλέποντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα απογειωθεί το 2019.

Ικανοποίηση εάν επαναληφθούν το 2018 οι επιδόσεις του 2017

«Ολους μας ευχαρίστησε ο ισολογισμός του 2017» υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι «θα είμαι ικανοποιημένος εάν επαναληφθούν τα μεγέθη της περασμένης χρονιάς και το 2018». Για το 2019 έκανε μια πρώτη πρόβλεψη ότι ο κλάδος του αλουμινίου θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ενώ για τον κλάδο της ενέργειας εκτίμησε ότι και εκεί η χρονιά θα πάει καλύτερα. Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο καθαρό μετά από φόρους θα είναι 0,27 ευρώ και θα αποκοπεί στις 11 Ιουνίου με διανομή στις 15 Ιουνίου 2018.

Συμμετοχή στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ

Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε πως το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι αυτονόητο, διεκρινίζοντας πως θα έχει πολύ περισσότερα να πει όταν οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα της δημόσιας επιχείρησης. Αναφορικά με τον διαγωνισμό πώλησης, τόνισε προς το σώμα των μετόχων ότι θα συμμετάσχει, υπογραμμίζοντας ωστόσο το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν στην ηλεκτροπαραγωγή οι αυξημένες τιμές των ρύπων. Να σημειωθεί ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών του ομίλου, ανέρχεται σε 1.3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μυτιληναίος πάντως απαντώντας σε ερώτηση μετόχου ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση ή συνάφεια με την υπόθεση Folli Follie  αφού είχαν ήδη δρομολογηθεί από πέρυσι. Πάντως σχολιάζοντας την υπόθεση ως παράγοντας της αγοράς ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μαθήματα που βγαίνουν και θα βγουν θα βελτιώσουν τις υποδομές και τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Τέλος σύμφωνα με τον κοινωνικό απολογισμό της εταιρείας αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινωνικοοικονομικό προϊόν της εταιρείας υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή ισούται με το 0,6% του ΑΕΠ, ενώ δόθηκαν 244 εκ. σε φόρους. Η άμεση και έμμεση απασχόληση φτάνει τις 13598 ανθρώπους εκ των οποίων 2269 άμεσα απασχολούμενοι, με τη Μυτιληναίος να προσφέρει το 0,5% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών του ομίλου ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:59 - 08 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.