ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πιο γενναιόδωρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ήλπιζε ο Μίχαλος

13:01 - 22 Ιουν 2018 | Επιχειρήσεις
Σε πιο γενναιόδωρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ήλπιζε ο Μίχαλος
Για «ιστορική συμφωνία» που «βάζει τέλος μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης στα μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα η Ελλάδα να μπει σε ένα νέο, λιγότερο δύσβατο δρόμο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την συμφωνία εξόδου της Ελλάδας από τα Προγράμματα Στήριξης, δήλωσε:

«Είναι μία ιστορική συμφωνία, καθώς βάζει τέλος, μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης, στα Μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα, με πολύ κόπο και δουλειά βέβαια, η Ελλάδα να μπει σε ένα νέο δρόμο, λιγότερο δύσβατο.

Όπως όμως, άλλωστε, σε κάθε διαπραγμάτευση, η συμφωνία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να είναι πιο γενναιόδωρα, προκειμένου τα δισ. ευρώ που θα δοθούν στους πιστωτές μας να κατευθύνονταν σε παραγωγικές επενδύσεις και να ενίσχυαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως «αποθεματικό» για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε δημοσιονομικών έκτακτων προβλημάτων δημιουργηθούν, δε θα πρέπει να «σπαταληθούν» αλλά να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας της Ελλάδας να βγει στις αγορές που θα αφορούν εξωγενείς και μόνο παράγοντες, όπως κάποιες κρίσεις σε Ιταλία, Ισπανία κλπ.

Σε καμία περίπτωση εμείς, ως χώρα δε θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις αγορές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία μας προκειμένου να πετύχουμε στο διηνεκές, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας, χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αφήσει πίσω της τα σκληρά προηγούμενα χρόνια και οι πολιτικοί ταγοί της χώρας μας θα πρέπει να κάνουν πράξη τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα για να περάσουμε από την κρίση στη σταθερότητα και μετέπειτα στην ανάπτυξη.

Οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ήδη έχουν κάνει πράξη τα προαναφερόμενα και εργοδότες και εργαζόμενοι, με πολύ μεγάλη ωριμότητα σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές, απέδειξαν ότι ενωμένοι μπορούμε πάντα να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα.

Τώρα, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει από κοινού να συμφωνήσουν σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με βαθιές τομές που θα αφορούν τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και βέβαια η σταδιακή γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, που άλλωστε έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πρέπει να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα της εναπομείνασας γραφειοκρατίας και κυρίως της βραδύτητας απονομής της δικαιοσύνης που αποτελούν τεράστια αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Εν κατακλείδι, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά δίνει τη δυνατότητα στη χώρα, με ίδιες δυνάμεις, να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.