ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντική η έκθεση στην Τουρκία για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις

08:00 - 16 Αυγ 2018 | Επιχειρήσεις
Σημαντική η έκθεση στην Τουρκία για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις
Η κρίση στην τουρκική οικονομία και ο κατακρήμνιση της αξίας του εθνικού νομίσματος κατά 50% από τις αρχές του 2018, ασφαλώς και προξενεί αλυσιδωτά προβλήματα σε κάθε επιχείρηση, κράτος ή φυσικό πρόσωπο που συνδέεται οικονομικά ή επιχειρηματικά με τη γειτονική χώρα.

Όταν η αγοραστική δύναμη μιας χώρας μειώνεται κατά 50% μέσα σ’ ένα οκτάμηνο, καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα επηρεάσει καταλυτικά και την πορεία των εισαγωγών της, αλλά και τον τουρισμό από αυτή τη χώρα.

Παραδοσιακά Ελλάδα και Τουρκία είχαν σημαντικές – εκατέρωθεν – εμπορικές συναλλαγές, ενώ την τελευταία 20ετία εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάνει μικρά ή μεγαλύτερα ανοίγματα στην αχανή χώρα, που, παρά τα προβλήματα, έχει δει το βιοτικό της επίπεδο να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Εκατοντάδες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγαλύτερες που έχουν κάνει άνοιγμα στην Τουρκία, μια χώρα με ιδιαιτερότητες, αλλά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Λιανεμπόριο, πλαστικά, τσιμεντοβιομηχανία, μεταφορές, real estate, ενέργεια, υπηρεσίες και τεχνολογία είναι μερικοί από τους κλάδους.

Τα στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου λένε ότι έως το Δεκέμβριο του 2017, στην Τουρκία έχουν επενδύσει συνολικά 754 ελληνικές επιχειρήσεις.

Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ανέρχεται σε αξία στα 6,8 δισ. δολάρια. Το κυριότερο είναι πως η Τουρκία έφτασε τα τελευταία χρόνια να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα μετά τις Ιταλία και Γερμανία!

Μάλιστα, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία έφθασαν το 2017 τα 1,951 δισ. ευρώ.

Μια σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένων και μη, έχουν κάνει μικρά ή μεγάλα ανοίγματα στην Τουρκία, είτε μέσω δημιουργίας εργοστασιακής μονάδας, είτε μέσω εξαγοράς τοπικής εταιρείας, είτε μέσω στρατηγικής συνεργασίας, είτε μέσω εμπορικής επέκτασης.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι οι Τιτάνας, ΔΕΗ, Πλαστικά Κρήτης, Kleemann, Intracom Holdings, Fourlis, Intralot, Πλαστικά Θράκης, S&B Ορυκτά, Eurodrip, Νηρέας, Σελόντα, Moda Bagno, Αλουμύλ Μυλωνάς και Αγροτικός Οίκος Σπύρου. 

Οι βασικοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η πληροφορική, τρόφιμα, ιχθυοκαλλιέργειες, ορυκτά, ανελκυστήρες, εμπόριο, τα μεταλλεία, τα πλαστικά, το εμπόριο, τη γεωργία, τις κατασκευές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.