ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ. Μυτιληναίος: Έτσι χτίζεται μια πολυεθνική Κύριο

09:29 - 19 Ιουλ 2023 | Επιχειρήσεις
Ευ. Μυτιληναίος: Έτσι χτίζεται μια πολυεθνική
Στις 14 Μαίου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μπήκε σε ένα αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και προσγειώθηκε στην Ουάσιγκτον. Εκεί συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής δημόσιας διοίκησης όπου συζήτησε θέματα corporate affairs και την επομένη πέταξε για Νέα Υόρκη. Παρακολούθησε την τελετή της αποφοίτησης της κόρης του Ερικέτης από το Πανεπιστήμιο Columbia και την επομένη πέταξε για την Βοστώνη όπου υπέγραψε μια συμφωνία αξίας 1,5 δισ Ευρώ για την κατασκευή από τον Όμιλο πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αλμπέρτα του Καναδά. Στη συνέχεια πέταξε ξανά για τη Νέα Υόρκη όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών όπως της Morgan Stanley και της Citi τους οποίους ενημέρωσε για τις επενδύσεις και τις προοπτικές του ομίλου. Μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής και στις 19 Μαΐου ήταν στο γραφείο του στην Αθήνα. Μέσα σε τέσσερις ημέρες είχε πετάξειπάνω από 25 ώρες, είχε γιορτάσει την επιτυχία της κόρης του, είχε κλείσει μια συμφωνία 1,5 δισ και είχε πείσει τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματιστηριακούς επενδυτές να επενδύσουν στην μετοχή του στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Του Βύρωνα Ζάννου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Ιούλιος 2023

Από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η αξία της περιουσίας των μετόχων του είχε αυξηθεί κατά 50%, ενώ έχει διπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα έτος. Και αν κοιτάξει κανείς πιο πίσω θα διαπιστώσει ότι όσοι πίστεψαν στις προοπτικές του και μοιράστηκαν το όραμα τουαπό την αρχή, όταν μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1996, είδαν την αξία της εταιρείας τους και την περιουσία τους να ανεβαίνει περισσότερεςαπό 4.100 φορές, από 1,2 εκατ Ευρώ σε 5 δισ Ευρώ.

Τέτοια ταξίδια σαν του Καναδά δεν είναι φυσικά η καθημερινότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Όμως κάθε τόσο (όχι σπάνια) συμβαίνει κάτι τέτοιο που κανείς δεν το περιμένει και που αλλάζει τις προοπτικές του Ομίλου και απογειώνει την αξία του. Η καθημερινότητα του Προέδρου αυτού του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου, είναι πολύ πιο “πεζή” αλλά εξίσου κουραστική.

Η δουλειά του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν περιορίζεται στη διοίκηση ενός τεράστιου οργανισμού, αλλά περιλαμβάνει πολλές ώρες καθημερινής ενημέρωσης σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αξιολόγηση των τάσεων της διεθνούς οικονομίας, βαθιά γνώση του κλάδου της ενέργειας και του διεθνούς εμπορίου και σκανάρισμα της παγκόσμιας αγοράς για τον εντοπισμό των ευκαιριών - ιδίως στον κλάδο των commodities - που παρουσιάζονται ξαφνικά και που δεν είναι εύκολα αντιληπτό ότι είναι “ευκαιρίες”.

Και αυτό το “ταλέντο” του Ευάγγελου Μυτιληναίου, να βλέπει μια επιχειρηματική ευκαιρία εκεί που κανείς άλλος δεν την εντοπίζει, είναι η γενεσιουργός δύναμη της επιτυχίας του. Κανείς για παράδειγμα δεν είχε αντιληφθεί την χρησιμότητα της μισοπεθαμένης τότε εταιρείας μεταλλικών κατασκευών ΜΕΤΚΑ, κανείς δεν είχε αντιληφθεί τις δυνατότητες του κλειστού τότε εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όλοι νόμιζαν ότι ο Μυτιληναίος κάνει λάθος που ασχολείται. Όμως αυτές οι δυο επενδύσεις ήταν που έθεσαν τις βάσεις ώστε να μετατραπεί μια μικρή εμπορική εταιρεία σε βαριά βιομηχανία.

Και στη συνέχεια οι συνέργειες μεταξύ βιομηχανικής παραγωγής και ενέργειας, η είσοδος στην παραγωγή ενέργειας με την κατασκευή ενεργειακών εργοστασίων, η «καταιγιστική» είσοδος στη παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών, οι επενδύσεις σε διαφοροποιημένες μεθόδους παραγωγής και η επέκταση στο εξωτερικό, συνέβαλαν ώστε να γιγαντωθεί η εταιρεία.

Όλα αυτά απαιτούν εκτός από το “ταλέντο”, ασταμάτητη δουλειά, αδιάκοπο διάβασμα, εξαντλητικά ταξίδια, αμέτρητες συσκέψεις με κάθε είδους στελέχη από όλοτο φάσμα των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των τραπεζών, των επενδυτών.

Με λίγα λόγια η εξαντλητική καθημερινότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου επί δεκαετίες, είναι η βάση της επιτυχίας του.

Αυτή είναι που του δίνει τη δυνατότητα να “διαβάζει” την αγορά και να αποφασίζει που θα επενδύσει. Και μέσω της “ανάγνωσης” της αγοράς και των νέων τάσεων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή εταιρεία αντιπροσωπείας μετάλλων σε πολυεθνικό όμιλο. Το πώς έγινε αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό στους ασχολούμενους με τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις, το τι θαγίνει από εδώ και πέρα όμως  παραμένει άγνωστο, αφού ο Πρόεδρος του Ομίλου λειτουργεί πάντα εκπλήσσοντας ευχάριστα τους μετόχους του με νέες κινήσεις τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

mytilpinakas

Μέσα από μια 30χρονη πορεία διαρκών εκπλήξεων ο Όμιλος Μυτιληναίος είναι σήμερα όχι μόνο μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μια πολυεθνική επιχείρηση με παραγωγή και δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους. Οι διεθνείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν εργοστάσια στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Χιλή και την Ευρώπη. Ο τζίρος του προέρχεται κατά 70% από το εξωτερικό και οι εξαγωγές του αντιστοιχούν στο 3% των ελληνικών εξαγωγών. Απασχολεί 5.500 χιλιάδες εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε πέντε διαφορετικούς κλάδους (παραγωγή Αλουμινίου, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευές, διεθνές εμπόριο μετάλλων) δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή κερδών ύψους 1 δισ περίπου (πρόβλεψη της εταιρείας για το 2023) έναντι 823 εκατ. το 2022. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αλλά κρίνοντας από την ιστορία του Ομίλου, μάλλον κάτι θα συμβεί ξανά. Μια νέα ευχάριστη έκπληξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.