ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μερίσματα: Η ΕΚΤ ανάβει «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες Κύριο

14:05 - 28 Μαρ 2024 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μερίσματα: Η ΕΚΤ ανάβει «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις πρώτες πληρωμές στους μετόχους τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς η χώρα βγαίνει από μια επώδυνη αναδιάρθρωση μετά την κρίση, αναφέρει σε σημερινό (28/3) του δημοσίευμα το Bloomberg.

Ωστόσο, οι επιστροφές στους μετόχους φέτος θα είναι και πάλι μικρότερες από αυτό που είχαν ζητήσει οι τράπεζες, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς η απόφαση δεν είναι οριστική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατέβαλε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους της χώρας το 2010. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τα μερίσματα καθώς οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν την οικονομική τους ισχύ, ενώ η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, σημειώνει το Bloomberg. Παράλληλα, το χρέος της χώρας ανέκτησε το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Η νομισματική αρχή εξακολουθεί να αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, σημείωσαν οι πηγές του πρακτορείου. Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο που παίζει ο αναβαλλόμενος φόρος στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών καθώς και τις προοπτικές για την κερδοφορία τους εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Alpha Bank – έχουν ήδη ενσωματώσει στα σχέδιά τους τη διανομή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές, αναφέρει το Bloomberg.

Από τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρώτα πούλησε ολόκληρο το μερίδιο του στην Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο το Νοέμβριο στην Alpha Bank.

Επίσης, πούλησε μερίδιο 22% στην Εθνική Τράπεζα και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση του συνόλου των μετοχών της στην Πειραιώς. Το ΤΧΣ εξακολουθεί να έχει συμμετοχή 18% στην Εθνική Τράπεζα και 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσής του προβλέπει πλήρη έξοδο από τις τράπεζες της χώρας μέχρι το τέλος του 2025, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 28 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.