ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγρότης από Ζαγορά Πηλίου: Κατέρρευσε η μηλοπαραγωγή- Ανυπολόγιστη η ζημιά

11:18 - 15 Σεπ 2023 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγρότης από Ζαγορά Πηλίου: Κατέρρευσε η μηλοπαραγωγή- Ανυπολόγιστη η ζημιά
Ανεκτίμητες ζημιές «μετρούν» στον απόηχο της ιστορικής κακοκαιρίας «Daniel» οι αγρότες σε Μαγνησία και Θεσσαλία, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση για άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην επέλθει οικονομική κατάρρευση.

Ειδικότερα σε περιοχές όπως η Ζαγορά Πηλίου, και ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων και καστάνων, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ολικά κατεστραμμένο εσωτερικό αγροτικό δίκτυο, με ανύπαρκτη οδική σύνδεση, η οποία καθιστά ανέφικτη και τη διακίνηση προϊόντων, ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά σε αρκετούς δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ, η Ζαγορά Πηλίου δέχτηκε αθροιστικά 1.096,2 χιλιοστά βροχής, η Πορταριά Πηλίου 884,5 και η Πεζούλα Καρδίτσας 762,4.

Πριν λίγες ημέρες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι απαιτείται η κινητοποίηση κάθε διαθέσιμου μηχανισμού αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου, «ειδάλλως τίθεται ζήτημα επιβίωσης», τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. «Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα», είχε σημειώσει. 

«Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη»

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη», τονίζει από την πλευρά του στο Reporter ο Δημήτρης Σπανός, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να μπούμε να μαζέψουμε τα μήλα, αλλά υπάρχει και μεγάλη περίπτωση κάποια παραγωγή να μη μαζευτεί».

«Υπολογίζαμε ως Συνεταιρισμός να μαζέψουμε περίπου δώδεκα εκατομμύρια κιλά μήλα, αλλά τώρα εάν θα μαζέψουμε τα μισά είναι ζήτημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του χωριού», συνεχίζει ο κ. Σπανός, τονίζοντας ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου,  συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 800 μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη.

«Αδύνατον να επουλωθούν οι πληγές»

«Το μέλλον είναι δυσοίωνο, και το ανησυχητικό είναι ότι πάμε και σε χειμώνα, και εδώ ο χειμώνας είναι βαρύς, δηλαδή είναι φύσει αδύνατον να επουλωθούν αυτές οι πληγές», καταλήγει ο κ. Σπανός, υπογραμμίζοντας ότι «φυσικά, όλο αυτό θα έχει αντίκρισμα και στις τιμές των προϊόντων, δεδομένου ότι και ο θεσσαλικός κάμπος έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Όλη η αγροτική παραγωγή έχει καταστραφεί». 

Ερασμία Αρβανιτά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.