ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Θετικό το κλίμα με την Ελλάδα-Να αποφύγουμε τις εντάσεις

10:43 - 03 Απρ 2023 | Πολιτική
Τσαβούσογλου: Θετικό το κλίμα με την Ελλάδα-Να αποφύγουμε τις εντάσεις
Στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και στο «θετικό κλίμα» που υπάρχει αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη Milliyet, που δημοσιεύθηκε σήμερα (3/4), ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «πετύχαμε ένα θετικό κλίμα με την Ελλάδα. Για να είναι μόνιμη η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφεύγονται βήματα που αυξάνουν την ένταση. Υπάρχουν προβλήματα πολλών ετών που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμβιβάσουμε ή να επιλύσουμε».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένα ειλικρινές περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει τώρα να είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα».

«Τα προβλήματα εντοπίστηκαν», συνέχισε ο ίδιος. «Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το δεύτερο θέμα βέβαια είναι το Κυπριακό. Είναι πάντα αιτία έντασης τόσο η έλλειψη της δίκαιης κατανομής του πλούτου των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, η έλλειψη της δίκαιης κατανομής των εσόδων αυτού του πλούτου, όσο και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκεί κατά καιρούς αλλά και η παραχώρηση αδειών ερευνών όπως και η αποτυχία εύρεσης μόνιμης λύσης στην Κύπρο».

Για τα F-16

Συνεχίζοντας, και αναφορικά με  την προμήθεια μαχητικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου μίλησε για την κυβέρνηση Μπάιντεν κάνοντας αναφορά σε «ειλικρινείς προσπάθειες», προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση των μαχητικών στην Άγκυρα, ωστόσο «υπάρχουν και αυτοί που αντιτίθενται από το Κογκρέσο».

«Ύστατη λύση για την προεδρία Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι να παρακαμφθεί το Κογκρέσο», τόνισε ο Τσαβούσογλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι προτεραιότητα για την αμερικανική προεδρία είναι ο «διάλογος» και η προσπάθεια άρσης των αντιρρήσεων που υπάρχουν στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ μέσω αυτού.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.