ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κυβερνητικό «ραντάρ» αιγιαλοί, καταπατήσεις, αυθαίρετα και φοροαποφυγή πολυεθνικών

09:55 - 09 Ιαν 2024 | Πολιτική
Στο κυβερνητικό «ραντάρ» αιγιαλοί, καταπατήσεις, αυθαίρετα και φοροαποφυγή πολυεθνικών
Η δυσφορία των πολιτών, όπως εκφράστηκε από το “κίνημα” της “ξαπλώστρας”, αλλά και η γιγάντωση της ψηφιακής οικονομίας με τη διακίνηση αγαθών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και η μεταφορά τιμολόγησης κερδών σε φορολογικούς παραδείσους από επιχειρηματικούς κολοσσούς, που οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων, κινητοποιεί την κυβέρνηση για αναζήτηση νομοθετικών “φραγμάτων” για την προστασία των δημοσίων εσόδων και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο χώρο.

Έτσι, με κομβικά σχέδια νόμου συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. “Ποδαρικό” κάνει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς παρουσιάζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, 'Αλλωστε, ένα από τα βασικά πολιτικά ζητήματα είναι το τι θα γίνει με την εκτός σχεδίου δόμηση που αποτελεί, που  άπτεται των περιουσιών χιλιάδων πολιτών σε πολλές μάλιστα τουριστικές περιοχές. Άλλωστε, μόλις το 25% των δήμων είναι σε διαδικασία πολεοδόμησης ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στο OPEN TV τη Δευτέρα 8/1.

Ο υπουργός τόνισε ότι το 2022 είναι μια ημερομηνία σταθμός, που θα αποτελέσει το σημείο μηδέν. «Όλα τα αυθαίρετα που θα κτίζονται τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται» δήλωσε.
 
«Το νομοσχέδιο έχει μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αλλάζουμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των αυθαιρέτων που θα κτίζονται απο τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται», είπε.  
 
Ο λόγος για ο,τιδήποτε αυθαίρετο φαίνεται από ψηλά: θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές που καταγράφονται πολλά φαινόμενα.  Η αυθαιρεσία, είτε μικρή, είτε μεγάλη, είτε εξωφρενική, ήταν πολύ εκτεταμένη στη χώρα μας. Μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης, είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές υπάρχει ακόμη αυθαίρετη δομησης. ‘Είναι τα λεγόμενα αυθαίρετα της απληστίας” σημείωσε ο υπουργός, που άφησε να εννοηθεί ότι τα αυθαίρετα μέχρι το 2011, εάν δεν είναι σε επίμαχες ζώνες, όπως αρχαιολογικές, αιγιαλούς, ρέματα κτλ, εμπίπτουν σε διαδικασίες ταυτοποίησης, εμ βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ.
 
Όσα έγιναν από το 2011 και μέχρι το 2022, όταν μπει “φραγή” στην αυθαίρετη δόμηση, ανάλογα με τα πολεοδομικά και χωροταξικά ισοδύναμα, ενδεχομένως να μπορούν και να παραμείνουν, είπε.  Ουσιαστικά παρέπεμψε στην υλοποίηση των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων, που τρέχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και πιθανές ρυθμίσεις με αναφορά στην τράπεζα γης και άλλα ανάλογα σχήματα.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι το τι θα γίνει με την εκτός σχεδίου δόμηση που αποτελεί και μείζον πολιτικό αγκάθι μια και άπτεται των περιουσιών χιλιάδων πολιτών σε πολλές μάλιστα τουριστικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι με βάση απόφαση του ΣτΕ για την Πάτμο μπήκε “φραγή” σε παρεκκλίσεις που ίσχυαν για χρόνια και καθιστούσαν “άρτια” πολλά τεμάχια γής.
 
Επίσης στη συνεδρίαση θα γίνει:
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Κομβικά νομοσχέδια του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Από το ΥΠΕΘΟ, για σήμερα, πρώτα στη σειρά, είναι προγραμματισμένα δυο νομοσχέδια. Έτσι, θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση.

Οι αιγιαλοί

Στους βασικούς στόχους, άλλωστε, για το 2024 του ΥΠΕΘΟ, όπως αποτυπώνονται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, είναι η προστασία και αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων, αιγιαλού και παραλίας,  μαζί με το Μητρώο της περιουσίας του δημοσίου. 

Στόχος του του νομοσχεδίου είναι να αποκατασταθεί εικόνα, μέσα από μία ψηφιακή καταγραφή, των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλούς, αλλά και η επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και επαρκή δημόσια έσοδα. 

Στο πλαίσιο αυτό με την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών (με χρήση από τους πολίτες ηλεκτρονικής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα, αλλά και από τον ελεγκτικό μηχανισμό Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ΣμηΕΑ - drones και  εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης) θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, τήρησης της νομιμότητας στις παραλίες και  εντοπισμού τυχόν παραβάσεων στον αιγιαλό, μήκος της παράκτιας ζώνης.

Επίσης, οι έλεγχοι για τους οποίους υπάρχουν  ρητές δεσμεύσεις, ότι θα είναι εντατικοί, θα διενεργούνται, πλέον, όχι από τους δήμους, αλλά από το κεντρικό κράτος και δη την Κτηματικη Υπηρεσία του Δημοσίου. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπονται βαρια πρόστιμα για τους παραβάτες. Μάλιστα, θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται άμεσα.

Παράλληλα, τροχοδρομείται και η ανάπτυξη ειδικού πληροφοριακού συστήματος μέσα από το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου για πάνω από 30 έτη με εκπτώσεις έως 80% στην αντικειμενική τιμή και σε 60 δόσεις από 100 ευρώ το μήνα που προβλέπει ο νόμος. Στόχος είναι η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 5 ετών. 

Εκτιμάται, δε, ότι πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

Οι πολυεθνικές
 
Επίσης, σήμερα, στο υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζεται το σχέδιο νόμου με τη οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2523/ΕΕ (πυλώνας ΙΙ), που καθιερώνει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις κι έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2026, όπως προβλέπει η διεθνής φορολογική μεταρρύθμιση, που προτείνει για τα μέλη του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
 
Να σημειωθεί ότι ότι εδώ και δέκα χρόνια ο ΟΟΣΑ ηγείται εκστρατείας για  να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων και η φοροαποφυγή στην οποία αυτές αποσκοπούν. Ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στη λεγόμενη “διάβρωση της φορολογικής βάσης και μεταφορά κερδών”, την τεχνητή (και αθέμιτη) μεταφορά κερδών σε χώρες με χαμηλή ή μηδενική φορολόγηση, ώστε να αποφευχθεί η φορολόγηση των εισοδημάτων των επιχειρήσεων. Κάτι που με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου διογκώνεται περαιτέρω. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά την ετήσια απώλεια εσόδων, για τις φορολογικές αρχές, από τις πρακτικές αυτές σε τουλάχιστον 150-200 δισ. δολάρια ή περίπου το 6% των εσόδων των κρατών, από φορολογία εισοδήματος εταιρειών, παγκοσμίως.
 
Έτσι, μέσα από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να μπει “φραγή” σε πρακτικές, με τις οποίες κέρδη μεγάλων ομίλων αναδρομολογούνται για  φορολόγηση  σε χώρες με μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία.
 
Ουσιαστικά, με τον εναρμονισμό των νομοθεσιών των κρατών μελών του, ο  ο ΟΟΣΑ, προωθεί τη δημιουργία ενός συνόλου ενιαίων διεθνών φορολογικών κανόνων για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων οπουδήποτε και αν δραστηριοποιούνται.
 
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΟ, με την κατάργηση σημαντικού μέρους των πλεονεκτημάτων της μετατόπισης των κερδών σε δικαιοδοσίες μηδενικής ή πολύ χαμηλής φορολογίας, η μεταρρύθμιση για τη θέσπιση παγκόσμιου ελάχιστου φόρου θα εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
 
Όπως αναφέρεται, το μέτρο αφορά 14 πολυεθνικές επιχειρήσεις και δεκάδες θυγατρικές πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Προβλέπει την επιβολή ενός ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή, ύψους 15%, σε οντότητες που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων ή εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η  Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε τον πυλώνα ΙΙ με την προαναφερόμενη οδηγία και την οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν από την 1 Ιανουαρίου 2024. Πρόκειται για ένα σύστημα κανόνων με βάση τους οποίους πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρήσεων, με ετήσιο ενοποιημένο κύκλο εργασιών πάνω από 750 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλουν ελάχιστο φόρο εισοδήματος στα κράτη («δικαιοδοσίες» κατά τον ΟΟΣΑ) όπου δραστηριοποιούνται μέσω θυγατρικών τους, εφαρμόζοντας έναν ελάχιστο συντελεστή 15%.
 
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αφορά:

•Τους ημεδαπούς επιχειρηματικούς ομίλους που ξεπερνούν σε ενοποιημένο τζίρο τα 750 εκατ. ευρώ.

•Τις ελληνικές θυγατρικές (“συνιστώσες οντότητες”) πολυεθνικών ομίλων που ξεπερνούν, σε ενοποιημένο επίπεδο, τα παραπάνω όρια. Η εφαρμογή του πυλώνα ΙΙ αποσκοπεί στην επίτευξη ενός ελάχιστου επίπεδου φορολογικής επιβάρυνσης των πολυεθνικών ομίλων με βάση τα κέρδη τους, παγκοσμίως. Με τη σειρά της, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων των επιμέρους κρατών που θα εφαρμόσουν τον πυλώνα ΙΙ.
Ποιοι εξαιρούνται

Από την εφαρμογή του ελάχιστου συντελεστή στη χώρα μας και διεθνώς, εξαιρούνται:

• Κρατικές οντότητες.

• Διεθνείς οργανισμοί.

• Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

• Οργανισμοί και φορείς επενδύσεων (συμπεριλαμβανόμενων επενδύσεων σε ακίνητα) που αποτελούν την τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου).

• Συνταξιοδοτικά ταμεία.

• Το διεθνές ναυτιλιακό εισόδημα.

• Η θυγατρική εταιρεία πολυεθνικού ή ημεδαπού ομίλου με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη προ φόρων κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.