ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα: Έως δύο χρόνια αναμονή για χειρουργεία στη Βόρεια Ελλάδα

13:29 - 06 Σεπ 2023 | ΥΓΕΙΑ
Έρευνα: Έως δύο χρόνια αναμονή για χειρουργεία στη Βόρεια Ελλάδα
Τις παθογένειες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες της Βορείου Ελλάδος, υπογραμμίζει σε νέα της έρευνα η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι «αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού».

Ειδικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων υπάρχουν πολύωρες αναμονές. «Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων», σημειώνεται ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνούν τα δύο έτη».

Συνεχίζοντας, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει αναφορά στη μη λειτουργεία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από αγορά ή δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας λόγω έλλειψης ακτινοδιαγωστών γιατρών και τεχνολόγων, ενώ σημειώνει ότι εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.

Μείζον ζήτημα η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά

«Λειτουργούν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα 8 κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, που πάντα είναι γεμάτη με αποτέλεσμα να έχουμε διακομιδές παιδιών το χειμώνα από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Μείζον ζήτημα η ανεπαρκής φύλαξη των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά συμβάντα ξυλοδαρμού, καταστροφές, τραυματισμούς προσωπικού», τονίζεται στη συνέχεια.

Συνθήκες μεσαίωνα

Οι υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, τεχνική υπηρεσία ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας εκχωρούνται σε εργολάβους με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή ΣΟΧ και συνθήκες εργασίας μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.

Σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν στα Νοσοκομεία πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις εν λόγω υπηρεσίες.

Το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιβάλλεται η μονιμοποίηση. Λήγουν οι Συμβάσεις εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα 55-67 ετών. Επιβεβλημένη ανανέωση. Στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλων ειδικοτήτων, Ιατρικά σύγχρονα μηχανήματα (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κλπ) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών. Κλοπές, βία σε βάρος του προσωπικού λόγω ανεπαρκούς φύλαξης, σοβαρά κτηριακά προβλήματα κλπ.

Σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποίο στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας οι διακομιδές γίνονται με το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό και την συμμετοχή ενστόλων. Έτσι γίνονται οι διακομιδές χωρίς ασφάλεια, από επαγγελματίες που οι διασώσεις δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, επικίνδυνο για τους ασθενείς. Συγγενείς ασθενών ήδη καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του προσωπικού, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε εδώ την αναλυτική κατάσταση των υγειονομικών μονάδων Βορείου Ελλάδος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.