ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Καψιμάλης στο "R": Επενδυτική ευκαιρία η αγορά ακινήτων

06:57 - 23 Οκτ 2013 | Αφιέρωμα Real Estate
Δ. Καψιμάλης στο "R": Επενδυτική ευκαιρία η αγορά ακινήτων
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά περιγράφει στο "R" ο Προέδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτρης Καψιμάλης, στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάποια στιγμή η εικόνα θα αλλάξει. Παράλληλα απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση για φορολογικές παρεμβάσεις προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων.
ΕΡ.: Κ. Καψιμάλη, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε πως έχουν τα πράγματα στην αγορά ακινήτων;
Απ. : "Η οικονομική κρίση με την τεράστια ανεργία και τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος έχουν φέρει την κτηματαγορά σε μηδενική κατάσταση.
Αυτό όπως καταλαβαίνεται θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης με διαφορετικές πολιτικές και λύσεις διότι ένα εκατομμύριο επιστήμονες 160 κλάδων που εμπλέκονται με την οικοδομική δραστηριότητα είναι πλέον εδώ και καιρό στην ανεργία και αυτο δεν μπορεί να πάει πιο πέρα.
ΕΡ.: Πως μπορεί να αλλάξει στο δραματικό σκηνικό που μας περιγράφετε;
Απ.:Εμείς περιμένουν πλέον το ερχόμενο διάστημα ρυθμίσεις φορολογικές που να δίνουν κίνητρα γύρω από την ανέγερση νέων κτιρίων παρόμοιες με εκείνη τη νομοθετική ρύθμιση που δίνει άδεια παραμονής για 5 χρόνια σε εκτός ΕΕ κατοίκους αν επενδύσουν στην Ελλάδα σε ακίνητα 250.000 ευρώ και αν κρατήσουν το ακίνητο να κρατήσουν εσαεί αυτό το δικαίωμα και για 50 χρόνια να επισκέπτονται οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξουν φορολογικές ρυθμίσεις για τους επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα και επιθυμούν να επενδύσουν.
ΕΡ.: Έχετε κάποιες ενστάσεις και για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων...
Απ.: Το ενιαίο τέλος ακινήτων όπως θα αναδιαμορφωθεί μας βρίσκει σύμφωνους στο ότι πλέον θα αφορά κάθε ακίνητο ξεχωριστά και δεν θα προστίθεται το ένα ακίνητο στο άλλο ώστε να υπάρχει επενδυτικό αντικίνητρο.
Εμείς εκεί που είμαστε τελείως αντίθετοι στη φορολόγηση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, όπως είναι τα ακίνητα που έχουμε εμείς οι οικοδομικές επιχειρήσεις προς πώληση. Και αυτό διότι ουσιαστικά είναι εμπόρευμα στοκ στην αποθήκη. Αλλά το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τους ιδιώτες. Τα ακίνητα που είναι κλειστά και δεν προσφέρουν εισόδημα θα πρέπει να έχουν απαλλαγή. Είχε συζητηθεί ότι αυτή η απαλλαγή να είναι γύρω στο 40%. Αλλιώς θα υπάρχουν κοινωνικές εκρήξεις. Πρέπει η κυβέρνηση να το κατανοήσει. Δεν είναι μόνο να δίνουμε λογιστικές απαντήσεις στην τρόικα. Πρέπει να δίνουμε απαντήσεις ρεαλιστικές, φόρους που θα μπορούν να εισπραχθούν.
ΕΡ.: Ωστόσο, αν κάποιος αναρωτιόταν γιατί να επενδύσει αυτήν τη στιγμή στα ακίνητα τι θα του απαντούσατε;
Απ.: Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε στον πάτο αυτής της πτώσης στην κτηματαγορά. Δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για μηδενικό ενδιαφέρον. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι απορίας άξιο, ίσως γιατί και ο κόσμος δεν έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση ότι σε δύο μήνες λήγει η αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά ακινήτου. Ο επενδυτής που έχει κάποια χρήματα και θέλει να τοποθετηθεί δεν το γνωρίζει αυτό; Από 1ης 1ου του 2014 κανείς δεν θα μπορεί να αγοράσει ακίνητο χωρίς πόθεν έσχες. 
Με ανύπαρκτα τα στεγαστικά δάνεια γιατί οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν ακόμη ακίνητα πως είναι δυνατόν ένας Έλληνας να αγοράσει ακίνητα; Και ακόμη και να έδιναν με τον περιορισμό των εισοδημάτων κατά 50% πως να περισσέψουν χρήματα για να πληρωθούν δόσεις στεγαστικών δανείων; Άρα η αναστολή του πόθεν έσχες πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον για δύο ακόμη χρόνια μέχρι να βρούμε τις ισορροπίες μας.
Υπάρχουν αναλήψεις δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε λάθος χώρες. Θα πρέπει τα χρήματα αυτά να έρθουν πίσω και κάποια από αυτά να επενδυθούν στην ελληνική κτηματαγορά που είναι στην καλύτερη στιγμή για τον αγοραστή.
ΕΡ.: Δηλαδή πως κινούνται στην αγορά οι τιμές;
Απ.: Αυτή την στιγμή οι αξίες στα νεόδμητα - δηλαδή τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000- παντού είτε στην Αττική είτε στην περιφέρεια πωλούνται σε τιμές κάτω από το κόστος. Και πρέπει να σημειώσω ότι τα νεόδμητα είναι αυτά που ασφαλίζονται για σεισμό και πυρκαγιά και γι αυτόν το λόγο είναι αξιόπιστα και εμπορεύσιμα. Τα παλαιότερα σιγά σιγά απαξιώνονται. Και γι αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να προτιμήσει να αγοράσει ένα διαμέρισμα εικοσαετίας, λίγο φθηνότερα από ένα νεόδμητο, αφού μόλις ενημερωθεί από τον μηχανικό του θα πληρώσει πολύ παραπάνω για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να το επιδιορθώσει και να το κάνει αξιόπιστο. Και είναι και σε πολυκατοικία με ποιόν να συννενοηθείς για να κάνεις αλλαγές π.χ στα θεμέλια;
ΕΡ.: Για να επανέλθω, αυτό το όποιο μικρό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων τι τάση έχει;
Απ:. Υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον σε πανελλήνια κλίμακα τον τελευταίο μήνα για διαμερίσματα για ζευγάρια από 85 έως 110 τετραγωνικά.
ΕΡ.: Ποια είναι η εκτίμησή σας σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο;
Απ.: Η εκτίμησή μου είναι ότι όταν θα λειτουργήσουν εκ νέου τα στεγαστικά δάνεια και θα λειτουργήσουν γιατί οι τράπεζες θα στραφούν ξανά στα υγιή στεγαστικά δάνεια θα δούμε τις τιμές των ακινήτων να εκτοξεύονται όπως ακριβώς στις τιμές του Χρηματιστηρίου και δεν θα το πιστεύουμε".
Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 23 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.