• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αναλύσεις

Παραμένει ισχυρή η δυναμική για τις ελληνικές μετοχές. Το Ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στη κορυφή των παγκόσμιων αποδόσεων μεταξύ των 92 χρηματιστηρίων του πλανήτη με τη συμπλήρωση σχεδόν του α΄ εξαμήνου του 2019. Οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 65% της συνολικής κεφαλαιοποίησης και συνεχίζουν να είναι αγοραστές τους τελευταίους μήνες. Ποιό είναι το μυστικό της ελληνικής αγοράς που καθίσταται η πιο ελκυστική παγκοσμίως;. Κατ αρχάς δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι οι τραπεζικές μετοχές αλλά και πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν υποχωρήσει ιδιαίτερα χαμηλά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις. Ταυτόχρονα τώρα ξεκαθαρίζει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας και πολλές εισηγμένες εισέρχονται στην οδό της εξυγίανσης με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές κάτω από την ομπρέλα υγιών κερδοφόρων ομίλων.

Πίσω από κάθε μετοχή που εμφανίζει άνοδο υπάρχει ένα σενάριο που έχει προεξοφληθεί από τους επενδυτές αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι traders εκμεταλλεύονται την ανατιμητική ή την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Κερδίζοντας περίπου 4 ευρώ ανά μετοχή από τις 22 Μαΐου που είχε πέσει στα 19,33 ευρώ, η μετοχή της Motor Oil – για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια – αποδεικνύει πως πρόκειται για ξεχωριστό… φαινόμενο στα εγχώρια χρηματιστηριακά πράγματα.

Τον απόλυτο έλεγχο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς διατηρούν οι long επιβάλλοντας διαρκή νέα υψηλά 13 και πλέον μηνών, ενώ επιτρέπουν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Συσσώρευση εντός ενός στενού εύρους τιμών παρατηρείται στην αγορά τις τελευταίες 4 συνεδριάσεις σε πλήρη αντιστοιχία και με τις διεθνείς αγορές. Ο ΓΔΧΑ έχει διατηρήσει τα κέρδη του και τα επίπεδα τιμών που επιτρέπουν τεχνικά περαιτέρω ανοδική κίνηση. Προς την ίδια κατεύθυνση, το εν εξελίξει re-rating των μετοχών προς τις θεωρητικά εκτιμώμενες αποτιμήσεις δείχνει υψηλότερα.

Εντυπωσιακές είναι οι αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο στο χώρο των τραπεζών αλλά και του FTSE 25 το 2019, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους. Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε για αποδόσεις μιας ή δύο μετοχών, αλλά για μια γενικευμένη αντίδραση, που «πιάνει» το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Με κεντρικό πυλώνα τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει άρδην την κατάσταση στην αγορά, πλέον έχουν αναβαθμιστεί και οι προσδοκίες των αναλυτών για το έως που μπορεί να φτάσει η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Άνοδο κατά 0,79% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στη χτεσινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 850,37 μονάδες. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών βελτιώθηκε καθώς διαμορφώθηκε στα 96,1 εκ. ευρώ. Η αγορά ομολόγων για μια ακόμη ημέρα συνέτεινε στη θετική ψυχολογία και στο χρηματιστήριο καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,698%.

 

Στο ίδιο θετικό μοτίβο κινήθηκε και χθες ο ΓΔΧΑ, ενώ οι όποιες διορθώσεις τιμών εξαντλούνται ενδοσυνεδριακά.

 

Οι εξελίξεις στο κόλπο του Ομάν μετά τις φερόμενες επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια προκάλεσε άνοδο στα συμβόλαια παραγώγων πετρελαίου με αποτέλεσμα  να ενισχυθούν οι εταιρίες ενέργειας στην Wall Street.

 

Ευρωπαϊκό σχήμα όπου συμμετέχει ναυτιλιακός όμιλος ελληνικών συμφερόντων εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

 

Νέες συνθήκες ανταγωνισμού δημιουργούνται για τις τράπεζες. Ηδη ο ΟΤΕ  με ευρύ δίκτυο καταστημάτων  έχει ζητήσει άδεια στον τομέα e-pay δηλαδή να μπορούν να εισέλθουν στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

 

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου, μολονότι υπάρχει «υπερφόρτωση» σε δείκτες και μετοχές, εντούτοις η αγορά συνεχίζει να κερδίζει «περιοχές» σχεδόν σε καθημερινή βάση.

 

σελίδα 1 από 396
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman